SEZONA: 1

EPIZODA: 6

SADRžAJ

U drugom dijelu priče o Mljetu posjetit ćemo mljetska jezera. Već u 12. stoljeću tu ljepotu su prepoznali benediktinci koji su na otočiću usred Velikog jezera sagradili crkvu Svete Marije.
Da bismo morskim putem ušli u jezera, prvo moramo proći pored malog otočića - hridi - Vanjeg škoja. Ronimo kroz njegovu raspuklu unutrašnjost kroz pravi labirint nabacanih kamenih gromada. Ta gola stijena čuva prilaz kanalu Soline i tajni koja se skriva u Velikom jezeru, tik do velikog mosta - velikom koraljnom grebenu. Iznenadit će pravo bogatstvo školjkaša u jezerima u kojima nisu rijetka pojava zubaci, kirnje pa i rjeđa kirnja zlatica.
Benediktinci koji su stoljećima čuvali jezera dopuštaju i gradnju naselja na svojim posjedima. Zbog predanosti i organiziranosti Goveđari su čak mjesto kojem se točno zna datum rođenja. Za Polače se to ne može reći jer su se smjestila uz ostatke antičke rimske palače. To je svakako jedan od najvažnijih rimskih spomenika na našoj obali. Prikazujemo vam i još jedno neobično slatkovodno jezero - Blato. Na njegovim obalama često se odmaraju ptice selice, a ni jegulje nisu rijetkost.
U podmorju Mljeta idemo u susret još uvijek netaknutom i pitomom živom svijetu. No primjećujemo posljedice globalnih promjena. Prvi put prikazujemo ribu tropskih mora - papigaču. Zapravo, cijelu obitelj kojoj su se očito svidjela topla plavetnila fascinantnog mljetskog podmorja. To je novi stanovnik Jadrana, a možda i prethodnica novih zagonetnih bića koja će nam doći iz toplijih mora.
Tekst: Nevenka Nekić i Hrvoje Vrdoljak
Stručni suradnici: prof. dr. sc. Ivan Jardas i Elvis Zahtila
Glavni instruktor ronilac: Denis Teković
Originalna glazba: Luka Zima

Fotografije

Hrvatsko podmorje: MljetHrvatsko podmorje: MljetHrvatsko podmorje: MljetHrvatsko podmorje: MljetHrvatsko podmorje: MljetHrvatsko podmorje: MljetHrvatsko podmorje: MljetHrvatsko podmorje: Mljet

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Tajne Mekonga (2017)

    image
    Slijev rijeke Mekong jedno je od biološki najraznolikijih područja na svijetu, ali i jedno od najmanje istraženih. U ovom desetodijelnom serijalu putujemo niz ovu...
  • Najstroži zatvori na svijetu (2016)

    image
    Imagine being in jail. Now imagine living in a foreign country. Scary? Paul Connelly takes you inside these jails. He shows what living conditions are for the...
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
  • TG3 Chi è di scena

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.