poster

Jezik za svakoga

Jezik za svakoga

kultura | Hrvatska
Redatelj: Luka Čurčić

EPIZODA: 266

SADRžAJ

Složeni veznici poput budući da i s obzirom na to da - često se pojavljuju u skraćenom obliku, kao budući i s obzirom da, što nije karakteristično za standardni jezik. O zanimljivom podrijetlu imenice Nijemac, a koja ima veze s podrijetlom imenice Slaven, o kojoj smo prošli put govorili, više će nam reći etimolog Krešimir Sučević Međeral. Frazeme kao što su: kad na vrbi rodi grožđe ili kad na vrbi zasvrbi svi katkad upotrijebimo. Još više frazema koji naglašavaju nemogućnost neke realizacije zna Ivana Vidović Bolt. Tu su i pravopisni i naglasni savjeti s Tomislavom Baranom. Nastavljamo putovati Lijepom Našom u potrazi za zanimljivim govorima. Danas je na redu gacka čakavština. Gdje je možemo pronaći i koje su karakteristike tih govora, reći će nam Ivana Kurtović Budja.
Sudjeluju glumci: Matija Šakoronja i Iva Šimić

Urednik: Lidija Šprajc

Fotografije

Jezik za svakoga

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Gori Lampa

    image
    Zabavno glazbena emisija koja promovira kulturnu baštinu naših krajeva te nas vodi u svijet tradicijskih običaja s etnološko muzeološkom podlogom urednice i...
  • Što je klasik? (2016)

    image
    Emisija će vam, među ostalim, pokazati i koliko su klasici društveno relevantni i svevremeni.
  • Art Club

    image
    Polusatna emisija koja se emitira svake subote u 19:00 sati. Na samom početku pričalo se isključivo o kulturi, ali kako smo shvatili da je znanost malo...
  • Zapadna strana

    image
    Zapadna strana Hrvatske, predstavit će sebe i svoje uspjehe i probleme kroz tri emisije tjedno. Uživo u studiju sa gostima i prilozima.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.