poster

Burgovi i dvorci u Austriji: Od Vulkanlanda do Schilcherlanda

Burgen und Schlösser in Österreich (2019)

dokumentarni | Austrija

SEZONA: 1

EPIZODA: 2 - Vom Vulkanland ins Schilcherland

SADRžAJ

Oni su zaštitni znakovi i čuvaju prepoznatljivu kuhinju - burgovi i dvorci od Vulkanlanda do Schilcherlanda. Njihova je povijest nezaobilazna za štajerski identitet. Gospodari i gospodarice dvoraca u ovome kraju odani su plemićkoj prošlosti svojih predaka. Bilo da su vinogradari slobodna duha, bilo da su čuvari svjetski poznatih lipicanaca, svi su se oni posvetili tradiciji svojih kuća i doveli ih u suvremenost. Polazišna točka ovog filmskog putovanja od Vulkanlanda do Schilcherlanda u Zapadnoj Štajerskoj impozantni je Riegersburg, jamačno najmoćnija povijesna utvrda na Zapadu koja je i danas u vlasništvu kneževske kuće Liechtenstein i slovi kao jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Štajerskoj. Princ Emanuel od Liechtensteina krenuo je velikim stopama svojih roditelja i sa suprugom Sonjom odavno razvio vlastite vizije za očuvanje tog vjerojatno najpoznatijeg štajerskog burga. U dvorcu Kornbergu njegov gospodar Andreas Bardeau vodi nas kroz raskošno opremljene salone i za goste uvijek ima spremnu pokoju pošalicu iz duge povijesti obitelji Bardeau. Tu plemićku lozu, u čijem je vlasništvu dvorac od 1871., car Franjo Josip 1911. uzdignuo je u red austrijskih grofova. Dvorac Kapfenstein u Vulkanlandu razvio se u pravi hram uživanja. Ovdje deseteročlana vinogradarsko-hotelijerska obitelj Winkler-Hermaden proizvodi svoje svjetski priznato vino na vulkanskom tlu. Osobito su u Zapadnoj Štajerskoj prepoznatljiva vina i dvorski kompleksi nerazdvojno povezani. Dvorac Stainz, središte Schilcherlanda, nekoć je pripadao štajerskom reformatoru nadvojvodi Johannu. On je u ovome kraju promicao uzgoj sorte crni Wildbacher i time navijestio trijumf tipičnog zapadnoštajerskog vina Schilcher koje se još i danas uzgaja u nekadašnjem pokusnom vinogradu podno dvorca. Burg Deutschlandsberg središte je arheologije. Stalna iskapanja na području dvorca otkrivaju brojne nalaze koji dokumentiraju pretpovijesno naseljavanje ovoga kraja. Ekipa znanstvenika i restauratora brine se o dragocjenostima bogato opremljenog muzeja burga. I dvorac Piber razvio se u jedan od zaštitnih znakova Zapadne Štajerske. U nekadašnjoj carskoj vojnoj ergeli dvorca već više od stotinu godina uzgajaju se svjetski poznati lipicanci i pripremaju za sudjelovanje u Španjolskoj školi jahanja u Beču. Sonja Klima, nova voditeljica Dvorske škole jahanja, ujedno je gospodarica dvorca i ergele u Piberu.

Scenarist:
Pripovjedač: Franz Robert Wagner

Fotografije

Burgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u AustrijiBurgovi i dvorci u Austriji

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.