poster

Sestra Jackie

Nurse Jackie (2009)

drama, komedija | SAD

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u državi

SEZONA: 1

EPIZODA: 1

SADRžAJ

Serija Nurse Jackie polusatna je crna komedija, istodobno pomalo pokvarena, tužna i smiješna. Edie Falco glumi Jackie Payton, svojeglavu i genijalnu medicinsku sestru s brojnim manama koja radi na odjelu hitne pomoći u kompliciranom i mahnitom okruženju newyorške gradske bolnice. Jackie, posrnula katolikinja ovisna o narkoticima bez kojih ne bi mogla funkcionirati, održava ravnotežu u bolnici svojim jedinstvenim načinom ophođenja s pacijentima i osobnim smislom za pravdu u svijetu medicine. Svakodnevno žonglira s pacijentima, liječnicima i kolegicama medicinskim sestrama, pa i vlastitim grijesima. Njezina požrtvovna predanost poslu i obitelji u sukobu su s teškim odlukama s kojima se suočava iz sata u sat, što izaziva brojne moralne i etičke neprilike koje nekako mora riješiti.
U seriji glume i Eve Best, Peter Facinelli, Merritt Wever, Haaz Sleiman i Paul Schulze te Anna Deavere Smith i Dominic Fumusa u ulogama likova koji se povremeno pojavljuju.

Serija je nastala u koprodukciji Showtimea i Lionsgatea. Scenarij za pilot-epizodu napisali su Liz Brixius, Linda Wallem (Ponovno slavna, Lude sedamdesete) i Evan Dunsky. Wallem i Brixius izvršne su producentice i autorice serije. John Melfi i Caryn Mandabach izvršni su producenti. Richie Jackson radi na seriji kao suizvršni producent. Serija je imala 29 nominacija i osvojila je 5 nagrada, među ostalima: Emmy za najbolju žensku ulogu (Edie Falco) i Young Artist Award (Mackenzie Aladiem).

EDIE FALCO (JACKIE PEYTON)
Edie Falco jedina je glumica u povijesti koja je dobila nagradu Emmy, Zlatni globus i nagradu SAG-a (Udruženja filmskih i televizijskih glumaca) za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji, i to u istoj godini, za ulogu Carmele Soprano u prvoj sezoni HBO-ove revolucionarne serije "Obitelj Soprano". Poslije je nominirana za obje nagrade u svakoj sljedećoj sezoni serije, dobila je još dvije nagrade Emmy, po jedan Zlatni globus i nagradu SAG-a te nagradu Američkog filmskog instituta za najbolju televizijsku glumicu godine. Prva je žena kojoj je dodijeljena nagrada Udruge televizijskih kritičara za postignuća u dramskom programu. Televizijskoj publici poznata je i po povremenim ulogama u HBO-ovoj dramskoj seriji "Oz" i NBC-jevim hvaljenim serijama "Zakon i red" i "Odjel za umorstva".

Falco je debitirala na Broadwayu u predstavi "Sideman", nagrađenoj Tonyjem, u kojoj je glumila i na off-Broadwayu. Za svoju izvedbu dobila je nagradu Theatre Worlda i nominaciju Drama Deska za najbolju glavnu glumicu u predstavi. Nakon toga je debitirala i u Londonu s predstavom "Sideman" na West Endu, a zatim i u londonskoj produkciji uspješne predstave "Vaginini monolozi". Kad je glumila sa Stanleyem Tuccijem u hvaljenoj predstavi "Frankie and Johnny at the Claire de Lune", predstava je četiri puta srušila rekord u broju prodanih ulaznica u kazalištu Belasco i postala najuspješnija predstava te sezone na Broadwayu. Glumila je s Brendom Blethyn u prvom ponovnom postavljanju na scenu Pulitzerom nagrađene drame "'Night, mother". Za cjelovečernji film "Cost of Living" dobila je nagradu Američkog filmskog instituta za najbolju glumicu. Za ulogu u filmu "Laws of Gravity" nominirana je za nagradu Independent Spirit u kategoriji najbolje glavne glumice. Glumila je i u filmovima "A Price Above Rubies", "Copland", "Trouble on the Corner", "Private Parts", "Hurricane", "Layin' Low", "Breathing Room", "The Funeral", "The Addiction", "Bullets Over Broadway", "Trust", "The Unbelievable Truth", "Random Hearts" i glavnu ulogu u nagrađenom filmu "Judy Berlin". Za ulogu u filmu "Sunshine State" Johna Saylesa dobila je nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa i nagradu Njujorških filmskih kritičara na internetu za najbolju sporednu žensku ulogu. Također je glumila i u filmovima "The Quiet", "The Great New Wonderful" i "Freedomland".

Liz Brixius i Linda Wallem počele su surađivati na scenarijima 2005. godine. Wallem je odrasla u Rockfordu u saveznoj američkoj državi Illinois, studirala dramsku umjetnost na Sveučilištu u Minnesoti i diplomirala na Školi za jazz ples, step i balet Helen Olsen. Karijeru je započela kao glumica u televizijskim i kino filmovima, a zatim je postala scenaristica televizijskih serija "Cybill", "Lude sedamdesete" i "Ponovno slavna".
Liz Brixius odrasla je u Minneapolisu u saveznoj američkoj državi Minnesoti, a karijeru spisateljice započela je kao profesorica poezije na Sveučilištu u Massachusettsu nakon uspješne turneje po klinikama za odvikavanje na američkom Srednjem zapadu. Naposljetku je počela raditi kao scenaristica za kino filmove i televiziju.

Richie Jackson je predsjednik Jackson Group Entertainmenta, tvrtke za produkciju i menadžment. Među njegovim posljednjim produkcijskim projektima su brodvejski mjuzikl "A Catered Affair" (nagrada za najbolji mjuzikl, Drama League) autora Harveya Fiersteina i Johna Bucchina, redatelja Johna Doylea, i film "Shortbus" scenarista i redatelja Johna Camerona Mitchella. Jackson radi kao izvanredni profesor na svom matičnom sveučilištu, na umjetničkoj akademiji Tisch Sveučilišta u New Yorku.

Fotografije

Sestra JackieSestra JackieSestra JackieSestra JackieSestra JackieSestra Jackie 01Sestra Jackie 02Sestra Jackie 03Sestra Jackie 04Sestra Jackie 05Sestra Jackie 06Sestra Jackie 07Sestra Jackie 08

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Ne daj se, Nina! (2007)

    image
    Viktor Glowatzky (Ante Čedo Martinić), većinski vlasnik i direktor ugledne korporacije „Helena d.d.“, koju čine modna kuća „H-moda“ i izdavačka firma modnog...
  • Istine i laži (2017)

    image
    Sve počinje od jedne maturske večeri. To veče spaja Pavla i Marinu, najpopularnije tinejdžere u školi, sa Nikolom, Kristinom i Slobom, najpoznatijim autsajderima...
  • Kud puklo da puklo (2014)

    image
    Radnja serije 'Kud puko da puklo' smještena je u živopisni Oštrovac, selo na rubu nacionalnog parka. U središtu priče su rendžer nacionalnog parka Damir (Momčilo...
  • Gilmorice (2000)

    image
    Radnja serije je smještena u izmišljeni gradić u Connecticutu koji je pun umjetnika i sanjara. 'Gilomorice' je humoristična priča o majčinstvu, prijateljstvu i...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.