SEZONA: 1

EPIZODA: 8

SADRžAJ

U srcu Balkana je Bugarska, iznenađujuće miroljubiva zemlja na srazu slavenske, latinske i istočnjačke kulture, mlada europska nacija čija je povijest obilježena petostoljetnom otomanskom okupacijom i desetljećima komunističke vladavine. Bugarska je jedna od rijetkih terra incognita koja nam je na dohvat ruke.
Nezamislivo je posjetiti tu zemlju a ne zaustaviti se u središtu planinskog masiva Rila u istoimenu manastiru. Taj manastir izgubljen u predivnoj prirodi sagradio je neki pustinjak. To je središte je duhovnosti, umjetničkog stvaranja i slobode od kasnog srednjeg vijeka do naših dana.
Bugarska pruža i spektakularne krajolike poput špilje Devetaške. Utočište ugroženih vrsta, vojničko sklonište ili scenografija za holivudske blockbustere, to čudesno mjesto otkriva i tragove antičkih i pretpovijesnih civilizacija.
Pančo Vladigerov jedan je od najvećih skladatelja klasične glazbe 20. stoljeća. Družeći se s Maxom Reinhardtom, Einsteinom, Picassom i Ravelom, on se razvija usred europske umjetničke avangarde nadareno povezujući zapadne utjecaje s bugarskim folklorom. Stopama velikog umjetnika prošlog stoljeća krećemo u neobičan obilazak prijestolnice.
U Varni Crno more sa svojim obalama okupanim suncem daje toj regiji jedinstven identitet pa ga turisti rado posjećuju. Usred kupališta chef oživljava bugarsku gastronomiju. On smješta proizvod i čovjeka u središte svoga rada miješajući utjecaje i tradicije. Njegov je recept uspjeh.
U središtu glavnoga grada, Sofije, pravoslavne bazilike stoje uz bok protestantskih crkava i sinagoga te su simbol očite vjerske snošljivosti koja karakterizira Bugarsku. Mala katedrala Uspenja Presvete Bogorodice lijep je primjer toga. Kao dragulj arhitekture i ukrasa ona će vam otkriti nepoznatu povijest katolika na istoku.

Fotografije

Blaga Europe: BugarskaBlaga Europe: BugarskaBlaga Europe: BugarskaBlaga Europe: BugarskaBlaga Europe: BugarskaBlaga Europe: BugarskaBlaga Europe: BugarskaBlaga Europe: BugarskaBlaga Europe: BugarskaBlaga Europe: BugarskaBlaga Europe: Bugarska

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • The PAST Hunters (2014)

    image
    The team delve deep into some of the UK's most paranormal locations. Fusing psychic mediumship with paranormal investigation equipment, in an effort to prove the...
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
  • Najopasnije vremenske prilike (2016)

    image
    How weather conditions affect different areas and people's lives around the world.
  • Dokumentarni program

    image
    Dokumentarni program namijenjen svima onima koji žele da nauče nešto novo o svijetu oko sebe.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.