Tihi američki vrtlar i vrt Serre de la Madone

The Quiet American Gardener (2017)

dokumentarni | Ujedinjeno Kraljevstvo

SADRžAJ

Svi vrtlari znaju za vrt Hidcote Manor, jedan od najznamenitijih engleskih vrtova 20. stoljeća i njegova tvorca, Amerikanca francuskog podrijetla koji je postao britanski građanin. Lawrence Johnston (1871.-1958.) bio je nadaren umjetnik i krajobrazni arhitekt, ali ponajviše strastven ljubitelj biljaka. Unatoč intenzivnom društvenom životu ostavio je malo osobnih zapisa pa se njegov neuhvatljivi karakter najbolje otkriva istraživanjem njegovih vrtova.
Nedugo nakon što je kupio Hidcote, Lawrence Johnston se upustio u stvaranje još jednog vrta, u Mentonu na jugu Francuske. Baš kao Hidcote, i Jardin Serre de la Madone bio je imanje koje je Johnston pretvorio u veličanstven vrt.
Nakon Johnstonove smrti, 1950-ih Serre je promijenio nekoliko vlasnika i gotovo je izgubljen, no njegovu je reputaciju čuvala šačica zanesenih poznavatelja vrtova. Ministarstvo kulture ga je 1990. napokon službeno proglasilo povijesnim spomenikom, što je prvi put da je takva počast dodijeljena jednom vrtu. Jedinstveno djelo Lawrencea Johnstona postupno se otkriva i zaodijeva nekadašnje ruho.

Fotografije

Tihi američki vrtlar i vrt Serre de la MadoneTihi američki vrtlar i vrt Serre de la MadoneTihi američki vrtlar i vrt Serre de la Madone

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.