poster

Alhemija Balkana - Makedonija

Alhemija Balkana

dokumentarni | Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija

SEZONA: 1

EPIZODA: 7

SADRžAJ

U sedmoj emisiji ciklusa Alhemije Balkana o Makedoniji, prikazujemo utvrdu Kale. Značajna su se povijesna zbivanja odigrala u toj građevini koja dominira Skopljem. A naša ekipa je u toj utvrdi intervjuisala najtrofejnijeg sportistu bivše Jugoslavije, hrvača Šabana Trstenu. Osvajač je zlatne i srebrne olimpijske medalje, više puta je pobijeđivao na svjetskim, evropskim, balkanskim i jugoslavenskim prvenstvima, ali ima osjećaj da mu se društvo i država, ni ona jugoslavenska ni ova makedonska, nisu adekvatno odužili. Načelnik opštine Gostivar Nevzat Bejta, smatra da Albanci u Makedoniji žive bolje nego što su živjeli u Jugoslaviji i objašnjava kako funkcionira dvonacionalni politički sistem. „Albanci slušaju svog političkog lidera. Oni ne odgovaraju makedonskom premijeru...“ Gradonačelnica Tetova, Teuta Arifi koja je doktorirala na kanonu Leka Dukadjinija govori o svome gradu kao središtu mlade albanske elite. Istina je, u Tetovu ima privatnih univerziteta, ali i privatnih osnovnih i srednjih škola s nastavom na engleskom jeziku. U našoj anketi sa studentima, nismo uočili veće razlike u materijalnom statusu. Nešto više mladih Makedonaca nego Albanaca vozi automobil, ali zato triput više Albanaca ima nekog rođaka u dijaspori koji šalje stalnu novčanu pomoć.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Skladišni ratovi: Barryjeve najbolje kupnje (2016)

    image
    Kad spomenemo emisiju "Skladišni ratovi", Barry Weiss zaštitno je ime. Simpatičnog, osebujnog, domišljatog i uspješnog Barryja teško ćete zaboraviti. Vidjet ćemo...
  • Konfucije je bio gurman (2017)

    image
    Chinese cuisine is perhaps the oldest and most sophisticated organized cuisine in the world. It boasts over 5,000 years of history, yet in North America many...
  • Drevni izvanzemaljci: Konačan dokaz (2015)

    image
    Giorgio Tsoukalos, teoretičar zavjera i lovac na vanzemeljac, otkriva na fascinante priče o tajanstvenim događajima koji upućuju na postojanje vanzemaljskog života.
  • Zalogaj Kine

    image
    Ovaj dokumentarni serijal na najlepši način predstavlja kinesku hranu.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.