Izvorišta za povijest ljekarništva rastu svuda oko nas. Ona nam se otkrivaju u nazivlju bilja koje su Hrvati, ali i Iliri i Rimljani koji su živjeli na našem tlu, upotrebljavali u ljekovite svrhe. Primjerice, iris ili peruniku Slaveni su toliko cijenili kao ljekovitu biljku i biljku koja štiti od uroka da su joj nadjenuli ime po svome bogu - gromovniku Perunu. Dakle, sve je počelo s pučkim ljekarništvom čije tragove nalazimo i danas. U starom Rimu tom se djelatnosti bave ipak učeni ljudi, kao što je liječnik i ljekarnik Klaudije Galen. Tragove rimskog razdoblja pronašli smo i na našem tlu u obliku keramičkih i staklenih posudica za čuvanje otrova i lijekova, kutijica za lijekove i nadgrobnih spomenika ljudima koji su ih izrađivali.
S prodorom kršćanstva razvija se teurgična ili čudotvorstvena medicina i ljekarništvo koje je udarilo temelje građanskom i znanstvenom ljekarništvu.

Bilo je na kanalima:

HTV3  HTV4  HRTInt.  

PREPORUKE
  • Lepše od Pariza

    image
    Sve je više sela u Srbiji koja postaju turističke destinacije. Mnogima je zato teško da odaberu gde da provedu odmor. Zato smo mi tu da vam pomognemo. Emisija...
  • Trgovci automobilima (2003)

    image
    Pridružite se iskusnom trgovcu automobilima Mikeu Breweru i vrhunskom mehaničaru Eddu Chini dok prolaze kroz automobilske avanture. Glavni zadatak serije Trgovci...
  • Zalogaj Kine

    image
    Ovaj dokumentarni serijal na najlepši način predstavlja kinesku hranu.
  • Erlebnis Erde (2007)

    image
    Reihentitel für Naturdokumentationen im Ersten.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.