Serija, u produkciji TV kanala Rosija 1, obuhvata tri decenije najburnijeg perioda života Dostojevskog – od osude na smrtnu kaznu zbog pripadnosti revolucionarnom klubu petraševaca 1849. godine, do rada na romanu Braća Karamazovi 1879. godine.
Reditelj serije Vladimir Hotinenko je izjavio ruskim medijima da se odlučio da snima film o Dostojevskom zato što je taj veliki pisac imao vrlo bogatu i dramatičnu biografiju, koja je interesantna i našim savremenicima. „U njegovom životopisu ima mnogo toga što može da privuče pažnju i današnjeg gledaoca: ljubav, novac, politika, stvaralaštvo, gubici..“, naveo je. Prema njegovim rečima, Dostojevski je i potresan primer ljudske hrabrosti, a i danas može mnogo pomoći Rusiji da što bolje shvati samu sebe i svoja stremljenja. „Naš mentalitet i karakter obično ne shvataju i malo razumeju na Zapadu, a Dostojevskog su shvatili, prihvatili i razumeli, za njih je on najveći i najvažniji ruski pisac", rekao je Hotinenko, dodajući da je Dostojevskog odlikovao univerzalni duh.
Hotinenko je rekao da ga u životu pisca Zločina i kazne interesuju one činjenice koje će ga predstaviti kao živog čoveka.
„Nisam želeo da on u seriji bude sličan spomeniku. Važne su mi njegove slabosti, oduševljenja, sve ono što ga čini bliskim nama. I to kako je igrao na ruletu i gubio, kako je pisao ženi pisma i kako se ponižavao. To neće svakako biti onaj Dostojevski koji nas gleda sa portreta znamenitog slikara Perova, mada ćemo ga pokazati i u takvom svetlu. Posebno se izdvaja jedna epizoda u kojoj Perov, koga igra poznati umetnik Aleksandar Petrov, slika piščev portret", rekao je Hotinenko. U serijalu će veliku ulogu, kao i u životu Dostojevskog, igrati i žene.
Dostojevski se tri puta ženio, ne računajući prolaznu avanturu, kao što je bila Aleksandra Šubert, na primer. Daleko od toga da je bio zavodnik, ali o toj strani njegovog života je malo poznato čitalačkoj javnosti i serija bi trebala da popuni tu prazninu u masovnoj svesti.

Bilo je na kanalima:

BHT1  BN  RT Vojvodina 1  RT Vojvodina 2  RTS2  SLO2  RTS1  

PREPORUKE
  • Viktorija (2016)

    image
    Rane godine vladavine jedne od najvećih britanskih kraljica. Crpeći iz događaja u njezinu stvarnom životu i kraljičine osobne dnevnike, serija daje živopisan...
  • Plač violine (2007)

    image
    Inspirirana istoimenom novelom poznatog turskog pisca Rešata Nurija Guntekina, ovaj novi hit s Dalekog istoka donosi nam priču o stalnoj borbi odanosti i...
  • Asi (2007)

    image
    Snažna priča o ljubavi čije ostvarenje priječe utezi prošlosti. Zaslužuje epitet jedne od najboljih turskih serija. U priči o novoj aristokraciji, ljubavi prema...
  • Momci s Madisona (2007)

    image
    Radnje smještene 1960-ih u New Yorku, „Momci s Madisona“ istražuju glamurozno i egoistično zlatno doba oglašavanja, gdje svatko nešto prodaje i ništa nije onako...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.