Uspješni reality show Farma koji je premijerno emitiran 2001. godine, vraća se na Novu TV još napetiji, uzbudljiviji i zabavniji. Farma je u novoj sezoni prerasla svoje dosad poznate ograde i podijelila se u dva ravnopravna gospodarstva koja se bore za prevlast. Nastale su tako Stara farma i Nova farma, a u avanturu života upustit će se uskoro 18 natjecatelja koji će se boriti za glavnu nagradu od pola milijuna kuna. Život na farmi trajat će tri mjeseca, a dolaskom na Farmu natjecatelji postaju farmeri. U novoj sezoni uvjeti života postaju teži, a pravila stroža. Od farmera se očekuje da budu spremni izdržati duže vrijeme bez mobitela, računala i odreći se udobnosti vlastitog kreveta, da budu dovoljno hrabri da rade i žive na farmi udaljenoj od civilizacije i budu spremni prihvatiti sve izazove koji će ih dočekati na osamljenom seoskom imanju.

U Hrvatskoj su gledatelji imali priliku pogledati uspješne tri celebrity inačice showa koji je svaki put zasluženo ponio titulu TV projekta godine. Diljem svijeta obje varijante showa ostvaruju izrazitu popularnost i veliki uspjeh te osim što je do sada pod ovom licencom producirano više od 4000 epizoda u više od 50 zemalja (ukupno 100 sezona), trenutno se Farma producira u čak šest zemalja. Osim u Hrvatskoj Farma se tako trenutno producira i u Rumunjskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Slovačkoj i Moldaviji.

KONCEPT SHOWA:
18 natjecatelja počinje svoj život na Farmi, izoliranom seoskom imanju na kojem će morati izgraditi samoodrživu zajednicu te dokazati i sebi i drugima da su snažni, vrijedni, odlučni, predani i uporni. Osim osnovne postave, prvotnih 18 natjecatelja showa, možemo očekivati i brojna iznenađenja, pa ćemo tako imati priliku vidjeti i nekoliko izazivača, ali i pokojeg natjecatelja povratnika koji će dodatno unijeti nemir i pomutnju na farmu. Svi sudionici ovog jedinstvenog i nadasve popularnog showa Nove TV morat će na farmi preživjeti na način da žive i rade kao farmeri lišeni svih luksuza modernog života te s iskonskom povezanošću s prirodom i teškim radnim uvjetima. Farmeri će morati stvarati vlastitim rukama, biti okrenuti tradiciji, zaboravljenim vrijednostima i običajima, te samo svojim snagama i upornošću ispred kamera i brojnih gledatelja ispred malih ekrana graditi neki novi početak.

Peta sezona popularnog showa donosi brojna iznenađenja, kako za farmere, tako i za gledatelje. Dodatni elementi koji očekuju farmere ove jeseni daju formatu dodatnu snagu i dimenziju koju do sada na Farmi nismo vidjeli. Po prvi puta u Hrvatskoj farmeri će biti podijeljeni – dok će jedan dio uživati blagodati modernije verzije stare seoske farmerske kuće na Novoj farmi, drugi dio farmera živjet će u siromašnijem ruhu i u skromnijim uvjetima, na Staroj farmi.

NOVA FARMA imat će više prostora za spavaonice, kupaonicu, dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju, a za razliku od Stare farme, Nova ima provedenu struju, tekuću vodu, kupaonicu i WC u kući. Spavaonice su opremljene drvenim krevetima, madracima i ormarima, dnevni boravak namještajem za sjedenje, a blagovaonica i kuhinja finim keramičkim setom za objedovanje i dovoljnim brojem kuhinjskog pomagala kako bi život u gospodarskoj kući bio što ugodniji. Štala i radionica također odišu novitetima u obliku pomagala koje će kandidatima bogate farme pojednostaviti održavanje životinja, obrade vrta i izgradnju. Najvrjednije pokretnine na Novoj farmi su konj i traktor.

STARA FARMA odiše siromaštvom. U spavaonicama nema kreveta, već samo slama od kojih će si kandidati sami morati napraviti madrace. Za razliku od farmera s Nove farme, na Staroj farmi obavljanje zadataka bit će puno teže obzirom da će njihovi alati biti puno skromniji. Stara farma nema provedenu struju, nema tekuće vode, nema male kućanske aparate niti bijelu tehniku. Farmeri iz Stare farme koristit će se starim limenim i drvenim posuđem i priborom, kao i poljskim WC-om. Najvrjednije pokretnine su magarac i zaprežna kola. Mjesto susreta dviju farmi bit će zdenac i ograda. Ujedno, to će biti i neutralni prostor na kojem Mentor kandidatima daje zadatke, ocjenjuje i proglašava pobjednika tjednog zadatka. Na zajedničkom trgu nalazi se zdenac s kojeg kandidati obiju farmi uzimaju vodu. Ograda, s druge strane, vizualno postavlja jasne granice u kojoj se kandidati smiju kretati, budući da je strogo zabranjeno ulaženje farmera na suprotnu farmu.

DVOBOJI također u novoj sezoni mijenjaju svoja pravila, a farmere očekuju mini dvoboji i eliminacijski dvoboji. Mini dvoboji namijenjeni su za pobjednike tjednog zadatka, gdje će pobjednici koji će sudjelovati u dvobojima moći osvojiti vrijednu osobnu nagradu u vodu od nekog luksuza (večera, parfem, pismo od kuće, osobni predmet od doma, susret s voljenom osobom, izlet i sl.) Važno je napomenuti da mini dvoboji nisu eliminacijski, već donose nagradu za farmera koji se za nju uspije izboriti. Glavni dvoboj je isključivo eliminacijski između dvoje duelista koji odlučuje tko ostaje, a tko napušta farmu! Baza dvoboja su starohrvatske igre, a duelisti biraju između tri kategorije: snaga, izdržljivost i znanje. Dosadašnje pravilo da žensko-muški dvoboj mora biti dvoboj znanja mijenja svoja pravila. U ovoj sezoni suprotni spolovi mogu birati između sve tri kategorije, a kako bi se dva farmera suprotna spola dovela u ravnopravan položaj u dvoboju snage i izdržljivosti, pravila dvoboja bit će temeljena na tjelesnoj masi i spolu duelista.

ULOGE FARMERA

Farmeri će tijekom svog boravka na Farmi izmjenjivati razne uloge, pa ćemo tako pratiti kako će se snaći u ulogama Gazde farme, Sluge i Sluškinje, a vidjet ćemo i tko će se sve naći u ulogama Duelista (prvi i drugi duelist). Za razliku od prošle sezone u kojem je Gazdu za nadolazeći tjedan postavljao farmer koji je napuštao show, putem svog oproštajnog pisma, ove sezone Gazdu će izabirati pred svim farmerima netom prije svog odlaska. Kako nova sezona donosi dvije farme, svaka farma imat će i svog Gazdu i svoje sluge. Gazda farme u tjednu svog upravljanja farmom ima imunitet koji ga štiti od odlaska u dvoboj. Upravlja zajednicom podjelom poslova, živi u kući za Gazdu koja je bolje uređena i osigurava mu/joj intimu, ne mora raditi ako ne želi; odlazi izvan farme na radove i na Sajam.

Sluga i Sluškinja su farmeri koje je zajednica odlučila sankcionirati ili zbog lijenosti ili zbog internih problema u komunikaciji. Sluga i Sluškinja žive u Kućici za sluge. Prvi ustaju, čiste štale, hrane životinje, cijepaju drva, održavaju Vječni plamen i rade druge poslove koje im Gazda odredi. Jedno od njih ide u dvoboj odnosno postaje prvi duelist koji će među ostalim farmerima odabrati drugog duelista. Od pozicije duelista farmere štiti imunitet. Naime, jedan od farmera na Obiteljskom sastanku dobiva imunitet koji ga štiti od toga da postane duelist i od odlaska u dvoboj. Imunitet farmeri glasanjem daju jednoj osobi koja nije odabrana za slugu i sluškinju, a procjenjuju da je važna za zajednicu. Osobi kojoj je zajednica dala imunitet.

ELIMINACIJSKA STRUKTURA

Eliminacije će se odvijati unutar 3 ciklusa. U prvom eliminacijskom ciklusu showa, Gazda farme koja je izgubila tjedni zadatak odabire prvog duelistu, a prvi duelist odabire drugog s kojim će se natjecati u dvoboju. Duelisti se biraju iz farme koja je izgubila tjedni zadatak, a farma koja je osvojila tjedni zadatak za taj tjedan ne bira dueliste i ima imunitet od eliminacija u tom tjednu kao i mogućnost dodatne nagrade za dobro obavljen tjedni zadatak. U drugom ciklusu razlika u odnosu na prvi ciklus je ta da prvi duelist može izabrati drugog duelistu iz redova suprotne farme i na taj način oslabiti drugu farmu. U trećem ciklusu farme se spajaju u jednu na način da farma koji ima manje dukata i kandidata prelazi na farmu s više dukata i kandidata kao sluge. Gazda farme odlučuje gdje će kandidati poražene farme spavati. Ujedinjenu farmu činit će Gazda farme i Gospoda koji uživaju u novoj kući dok Sluge i Sluškinje žive u siromašnoj kući i obavljaju sve poslove i zadatke po nalogu Gazde i njegove Gospode.

MENTOR JOŽA
Farmer Mentor je Joža Tučkorić koji će i ovaj put biti podrška farmerima. Mentor Joža će brinuti da natjecateljima ništa ne nedostaje, dodjeljivat će zadatke Gazdi Farme, te ocjenjivati tjedni rad pod vodstvom aktualnog Gazde Farme.

Joža Tučkorić dolazi iz malog mjesta u Moslavini, a bio je farmer mentori i u prve tri sezone Farme. Joža je i u svakodnevnom životu farmer i ima iskustvo u obrađivanju hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta. Na svojoj farmi uzgaja konje, bikove i ostale domaće životinje. Farmer Joža smatra da život na selu može biti lijep i ne tako težak ako će natjecatelji marljivo raditi i održavati imanje čistim. Pripremio im je pregršt zadataka kojima ih želi suočiti s načinom života na selu. Mentor Joža će ocjenjivati rad farmera i dodjelom zelenog certifikata koji je jamstvo kvalitete njihovih proizvoda koji će se prodavati na Sajmu.

MIA KOVAČIĆ, voditeljica
Mia Kovačić voditeljica je Nove TV već punih devet godina, a osim što je zaštitno lice emisije inMagazin od samog početka emitiranja te voditeljica brojnih projekata Nove TV, pamtimo ju i kao voditeljicu Farme. Tako da je i ispred Mie sada jedan novi početak.

DUŠAN BUĆAN, voditelj
Drugi voditelj bit će poznati glumac koji je i sam veliki zaljubljenik u način života na selu i brinući se o životinjama, a najviše konjima. Sada u ulozi voditelja Farme će iz prve ruke imati priliku promatrati kako svoje farmerske dužnosti obavljaju natjecatelji popularnog showa. Dušan će biti i trener farmera. Naime, on će se svakoga petka pridružiti farmerima na njihovom idiličnom imanju gdje će pripremati dueliste za dvoboj. Dušan će morati od duelista izvući ono najbolje kako bi bili spremni za predstojeći duel, a na njima je koliko će uspjeti primijeniti naučeno i iskoristiti neke od taktika koje će ih Dušan podučiti.

Bilo na kanalima:

Doma TV  Nova BH  NOVA TV  PINK World  PINK Zabava  

Sljedeće epizode:

Na kanalu trenutno nema dostupnog rasporeda
PREPORUKE
 • Supertalent (2009)

  danas
  image
  Licencni show naziva 'Got talent', jedan je od svjetski najpopularnijih TV formata, autora Simona Cowella i Kena Warwicka, u produkciji FremantleMedia. Preko 500...
 • Granica (2010)

  danas
  image
  Pogled iznutra na dužnost američke carinske patrole. Dokumentarna serija National Geographica „Granica“ (Border Wars) gledateljima približava svakodnevne...
 • Od zalogajnice do prčvarnice (2006)

  danas
  image
  Food Network's Guy Fieri rolls out to visit America's favorite diners, drive-ins and dives, interviewing the owners of the food establishments and samples the...
 • Bitka za skladište (2010)

  danas
  image
  Dokumentarni serijal „Bitka za skladište“ prati četiri tima strastvenih istraživača napuštenih skladišta koji putuju Kalifornijom u potrazi za potencijalnim...
TOP LISTE

Prijavi se