Masterchef je u prvoj sezoni prikovao gledatelje za mali ekran, a samo finale pratilo je 725 000 gledatelja. Show je doprinio promjeni odnosa Hrvata prema hrani, promovirao kvalitetu gastronomije i potaknuo veći broj upisa u kuharske škole. Show je uz stručni žiri i goste odgojio generaciju vrsnih kuhara koji su se iz amatera prometnuli na pozicije voditelja kuhinja brojnih restorana i hotela ili dobili svoje TV formate. Najkreativniji reality show, kako ga je kritika ocijenila, pokazao je kako jedan zabavni program može imati širi utjecaj, a ostati jednako zabavan. Za drugu sezonu prijavilo se gotovo 2 000 zainteresiranih, za treću više od 1700, no samo odabrani ući će uži izbor i dobiti priliku natjecati se za glavnu nagradu te učeći od naših najboljih kulinarskih stručnjaka zauvijek promijeniti svoje živote. Talent, entuzijazam, motiviranost, ljubav prema hrani i pripremanju različitih jela, samo su neke od karakteristika koje nose novi natjecatelji popularnog reality showa.

KONCEPT SHOWA
Jedinstvena TV kuhinja u svom prvom krugu okuplja natjecatelje koji su odlučili uživati u gastronomiji u potpunosti, približiti joj se korak bliže i sudjelovati u kulinarstvu dajući cijeloga sebe. Svoj su talent odlučili pokazati i široj javnosti te je samo 100 pristupnika audicijama dobilo jedinstvenu priliku predstaviti se stručnom žiriju reality showa Masterchef Hrvatska. Tim sastavljen od vrhunskih majstora kuhinje, gastronoma i kritičara nekoliko je dana ocjenjivao kulinarske sposobnosti natjecatelja koji u ograničenom vremenu moraju pripremiti jela od namirnica koje su sami donijeli. Pred žirijem potrebno je kulinarski uradak dekorirati, servirati i prezentirati. Mladi, stari, kućanice, ribari, inženjeri, pravnici, umjetnici, trgovci, arhitekti, dizajneri, studenti, informatičari, medicinske sestre, direktori - samo su neka od zanimanja natjecatelja koji su pristupili audicijama. Sto natjecatelja pokazat će u emisiji koliki talent posjeduje, koliko je zaista velika njihova ljubav prema hrani i pripremanju različitih jela, a već u prvim emisijama Masterchefa vidjet ćemo tko je prema reakcijama žirija zadivio, a tko razočarao njihova nepca.

MASTERCHEF TOP 50
Pedeset najstrastvenijih gastronoma ulazi u drugi krug showa Masterchef Hrvatska, a tada započinje i prava utrka za ulazak u Masterchef kuhinju. Masterchef pregaču dobilo je 18 žena i 32 muškarca, a upravo oni će se suočiti sa svojim prvim izazovima koji će ih približiti ili udaljiti od ulaska među privilegiranih TOP 20. S pet izazova suočit će se 50 natjecatelja Masterchefa, a prvi među njima bit će onaj u kojem će se testirati njihova vještina baratanja nožem. Rezanje luka je prvi izazov u kojem će se pravilnim sjeckanjem spasiti 38 natjecatelja, a 12 ići u sljedeći, eliminacijski izazov.

Test kreativnosti je izazov u kojemu se za prolazak dalje bori 12 natjecatelja. Pred njima će se naći hladnjak s raznim namirnicama i svaki će morati pripremiti jelo koristeći namirnice koje su pred njima. Prije nego vrijeme istekne, natjecatelji moraju jelo posložiti na tanjur, ukrasiti ga i pripremiti za serviranje. Masterchef žiri testirat će tako kreativnost natjecatelja u odabiru namirnica i pripremi jela, brzinu, a zatim i prezentaciju kao i sam okus jela. U testu osjetila sudjelovat će 44 natjecatelja koji će mirisanjem i kušanjem morati otkriti što više sastojaka iz jela u loncu. Nakon ovog izazova 12 natjecatelja s najlošijim rezultatom pristupit će eliminacijskom izazovu koji se ovaj put naziva Diona a la carte. Svaki natjecatelj s određenim budžetom u zadanom vremenskom roku morat će kupiti namirnice, zatim kako zna i umije doći do seta te skuhati i servirati obrok. Šest natjecatelja nakon ovog izazova napustit će show. Kutija iznenađenja posljednji je eliminacijski izazov u kojem se natječe svih preostalih 38 kandidata. Svaki natjecatelj ima istu količinu jednakih namirnica u kutiji iznenađenja. Natjecatelji mogu odlučiti hoće li iskoristiti sve ili samo dio namirnica iz kutije. Na znak žirija, kuhanje započinje! Konačnu odluku i imena TOP 20 natjecatelji će saznati idući dan.

MASTERCHEF TOP 20
Nakon što se proglasi TOP 20, natjecatelji će ući u Masterchef vilu. Ondje ćemo upoznati svih dvadeset natjecatelja koji započinju pravu avanturu i borbu za titulu prvog hrvatskog Masterchefa. Natjecatelji u ovoj fazi natjecanja prvi put dolaze i u Masterchef kuhinju. Masterchef kuhinja mjesto je gdje će se odvijati prava bitka 20 natjecatelja koji su došli ostvariti svoje gastro snove te pobijediti u ovom jedinstvenom showu. Masterchef kuhinja se sastoji i od smočnice, restorana, vinskog kutka te lounge bara. Zatim počinju i prvi zadaci. Prema odluci žirija, pobjednik prethodnog kulinarskog izazova (Kutije iznenađenja) dobit će pravo prvi birati od tri ponuđene namirnice onu koja će biti glavna i činiti okosnicu jela u sljedećem izazovu. Nakon što natjecatelj odabere glavnu namirnicu, ostali kandidati imaju zadatak u zadanom vremenu odabrati određeni broj namirnica koje će uz glavnu koristiti u izazovu. Time završava Odabir iz smočnice, a započinje kuhanje i prvi pravi izazov: Test kreativnosti. Kandidati imaju zadano vrijeme da od odabranih namirnica skuhaju i serviraju jelo. Svih 20 kandidata kuha, a žiri nakon kušanja bira tri koja im se čine najbolja, ali i tri najgora. Nakon kušanja žiri proglašava najboljeg koji ide u sljedeći izazov u kojem će kuhati 'protiv' gosta kuhara, dok za najgora tri slijedi kazna, primjerice, pranje posuđa svih natjecatelja.Tajne majstora kuhinje naziv je izazova u kojemu nema eliminacija, ali se od kandidata očekuje da usvoje i kasnije primjene što više toga što im se prezentira od strane članova žirija. Majstori kuhinje natjecateljima drže 'malu školu kuhanja' i objašnjavaju osnove kuharskih tehnika, ukazuju im na pogreške koje najčešće rade i daju korisne savjete. U Izazov šefa kuhinje ulazi pobjednik 'Testa kreativnosti' te se ovaj natjecatelj sada mora sučeliti s gostom, (poznatim) šefom kuhinje u pripremi njegovog omiljenog specijaliteta. Natjecatelj dobije recept po kojem će kuhati kao i određenu vremensku prednost u startu, a po završetku žiri će kušati oba jela ne znajući tko je koje pripremao. Ukoliko je kandidat taj koji je skuhao bolje jelo i pobjedi u ovom izazovu, automatski osvaja imunitet i ne može biti eliminiran taj tjedan.

U izazovu koji se naziva Gastro duel kandidati su podijeljeni u dva tima, pobjednik 'Testa kreativnosti' je vođa jednog, a vođu drugog bira žiri. Svaki tim ima isti zadatak, primjerice, skuhati večeru za ugledne urednike i kolumniste poznatih gastro magazina. Tim koji na kraju izazova ima bolji rezultat, odnosno dobije bolje kritike, pošteđen je eliminacije. Gubitnički tim iz gastro duela mora javnim glasovanjem među sobom izbaciti kandidata kojeg smatraju najslabijom karikom. No, gastro duel je svaki put drugačiji. Nekad će natjecatelji kuhati u Masterchef kuhinji, a ponekad će izlaziti na nove lokacije. U prvom gastro duelu, kandidati će iskusiti kako je to raditi u restoranu i suočiti se sa svim izazovima profesionalne kuhinje, od samog kuhanja, organizacije, raspolaganja resursima i vremenom, do serviranja gostima i suočavanja s pozitivnim i negativnim kritikama.


KONCEPT TREĆE SEZONE
U MasterChef 3 ući će TOP 50 natjecatelja, a tko će sve dobiti privilegiju ući i u popularnu i nadasve primamljivu MasterChef kuhinju, vidjet ćemo tek nakon prvih izazova pred kojima će se naći samo odabrani kuhari amateri. Talent, entuzijazam, motiviranost, ljubav prema hrani i pripremanju različitih jela, samo su neke od karakteristika koje je produkcija uzela u razmatranje pri odabiru natjecatelja nove sezone najkreativnijeg reality showa. No, samo najbolji dobit će priliku ući i u MasterChef kuhinju i dobiti priliku natjecati se u jedinstvenom tv showu. Brojni izazovi naći će se ubrzo ispred TOP 16 natjecatelja koji će u MasterChef kuhinji morati pokazati i dokazati svoj talent.

Pri tom će naravno imati priliku puno i naučiti, a o tome će se pobrinuti između ostalih i žiri – Marčić, Galvagno i Barbieri.
U prvim emisijama vidjet ćemo koji od pedeset kuhara amatera imaju dovoljno veliki entuzijazam, tko je ekspert s kuhačama i noževima, tko ima volju i želju za kuhanjem više od ičega. Žiri će nakon ukupno sedam izazova otvoreno dati do znanja tko je zaslužio prolazak dalje. Rijetki će pristupiti i posljednjem, eliminacijskom izazovu koji će dati TOP 16 natjecatelja koji će ući u MasterChef kuhinju i boriti se za titulu trećeg hrvatskog MasterChefa i nagradu od 100 000 kuna. Jedan od prvih izazova bit će Test kuharskih vještina, a ubrzo će uslijediti i pravo kuhanje i pripremanje jela koje će žiri kušati. Već u prvim emisijama vidjet ćemo prve gafove, ali i prve uspjehe i talentirane kuhare amatere koje će žiri sa zadovoljstvom pohvaliti i plasirati dalje. Nakon što natjecatelji uđu u MasterChef kuhinju pred njima će se naći, već svima dobro poznati izazovi poput Testa kreativnosti, Kutije iznenađenja, Test osjetila, Gastrodueli i Stres test, ali i Gastroakademija tijekom koje će natjecatelji imati priliku i nešto naučiti kako bi u budućim izazovima bili još bolji.

Show Masterchef opisan je kao televizijski fenomen koji je inspirirao milijune australskih obitelji da usavrše kulinarske vještine i tisuće da se natječu za titulu kulinarske zvijezde. Finale prve sezone 2009. u kojemu je za prvog australskog Masterchefa bila okrunjena Julie Goodwin gledalo je rekordnih 4,1 milijun Australaca i potaklo njih osam tisuća da se druge godine i sami prijave za show. Pedeset odabranih vodilo je utrku 13 tjedana i prikovalo gledatelje za ekran. Ovaj se format potom prikazao u SAD-u, Velikoj Britaniji, Novom Zelandu, Grčkoj i Njemačkoj te ponovio australski rezultat, a trenutno je u produkciji u Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj, Belgiji, Indiji, Mađarskoj i dr. U Australiji je show doživio i daljnji razvoj formata u celebrity i junior verzije, jednako omiljene među gledateljima. Svjetski uspjeh Masterchefa komentirao je i profesor za komunikologiju sa Sveučilišta u Sydneyju, Marc Brennan, te ga protumačio kao show 'lišen svih negativnih konotacija reality televizije. Pun podrške i ohrabrenja.'.

Masterchefovi su doživjeli instantnu slavu nakon pobjeda u produkcijama svojih zemalja. Prva pobjednica Julie Goodwin proslavila se u samo godinu dana, uz naslovnice svih vodećih novina postala je gastro kolumnistica u ženskim magazinima i autorica čitane kuharice, a uz nju su ponudu od raznih izdavača dobili i drugi natjecatelji koji su ušli u TOP 20. Julie se nastavila pojavljivati na televiziji te sudjelovala u emisiji u kojoj je odlazila u domove obitelji kako bi im pokazala radost i kvalitetu pripreme hrane.

Bilo na kanalima:

Doma TV  NOVA TV  FTV  

Sljedeće epizode:

Na kanalu trenutno nema dostupnog rasporeda
PREPORUKE
 • Dr. Oakley: Veterinar iz Yukona (2014)

  danas
  image
  Kao jedina veterinarka za sve životinje u krugu od stotine kilometara u Yukonu, Dr. Michelle Oakley vidjela je sve u karijeri. Od prevoženja medvjeda traktorima...
 • Ovisnica o obnavljanju (2010)

  danas
  image
  Nicole Curtis is saving historic houses, one broken-down fireplace at a time. Working in Detroit and Minneapolis, Nicole takes ramshackle homes from the wrecking...
 • Od zalogajnice do prčvarnice (2006)

  danas
  image
  Food Network's Guy Fieri rolls out to visit America's favorite diners, drive-ins and dives, interviewing the owners of the food establishments and samples the...
 • Zalagaonica (2009)

  danas
  image
  TV kompanija History donosi nam hit seriju "Pawn Stars", u kojoj gledatelji imaju priliku zaviriti u svakodnevicu obiteljske zalagaonice u Las Vegasu. Tri...
TOP LISTE

Prijavi se

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.