Ocena: 6.3/10
Ocena korisnika: 7/10
(3 glasova)

SINOPSIS

"Ako ne mi, tko će?" biografska je drama o relativno kratkom životu njemačkog pisca Bernwarda Vespersa koji je živio od 1938. do 1971. i njegove partnerice Gundrun Ensslin, zloglasne osnivačice ljevičarske terorističke grupe Baader- Meinhof koja je početkom 70-tih izvela nekoliko bombaških napada.

Bernward i Gundrun upoznali su se za vrijeme studija kao mladi idealisti stiješnjeni i iritirani okvirima koje je diktirala prošla generacija obilježena nacističkom prošlošću te s još uvijek živom antisemitskom iskrom. Prezirući malograđanske norme, mladi par osniva svoju izdavačku kuću, žive boemskim životom u vrlo otvorenoj vezi te dobivaju dijete...

Poznati njemački dokumentarist Andres Veiel nekoliko godina nakon što su već snimljena dva vrlo poznata filma o članovima i djelovanju terorističke skupine Baader-Meinhof ("Baader" 2002. i "Der Baader Meinhof Komplex" 2008.) snima "Ako ne mi, tko će'" priču koja djelovanje i razloge ove terorističke organizacije neposredno prati kroz živote dvoje ljudi, njemačkog pisca Bernwarda Vespersa te njegove partnerice, zapravo i osnivačica grupe Baader-Meinhof, Gundrun Ensslin. Veiel je kroz film vrlo dobro istaknuo jaz i netrpeljivost dviju generacija, ona koja 70-tih studira i nastoji promijeniti svijet i ona koja je ratovala, izgubila i ostala vjerna svojim uvjerenjima, naravno, potajno. Osim priče koja prati dvoje mladih studenata redatelj je nastojao opisati i vrijeme te je vrlo vješto insertirao arhivske dokumentarne isječke iz kojih razaznajemo da je u tijeku kubanska kriza, Kennedyev posjet Berlinu ili napad na Vijetnam. U glavnim ulogama gledamo Augusta Diehla, njemačkog glumca viđenog u filmovima poput "Nemilosrdnih gadova" i "Krivotvoritelja", te Lenu Lauzemis, oboje glumci s čestim ulogama u TV serijama.

Na Berlinskom filmskom festivalu redatelj Andres Veiel nagrađen je nagradom Alfred Bauer.

Fotografije

Ako ne mi, tko će?

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.