SEZONA: 1

EPIZODA: 1 - Steppenreiter und Ackergäule

SADRžAJ

Osvajanje, naseljavanje i upravljanje nepreglednim prostranstvima golemog Ruskog Carstva bilo bi nezamislivo bez konja. Bez konja ne bi postojala kultivacija, ali ni prijevoz. Baš kao i u svim drugim dijelovima svijeta, i u Rusiji su se razvile razne pasmine konja kako bi zadovoljile različite potrebe. Međutim, Rusi nikada ni u snu nisu pomišljali na to da konje uzgajaju prema zapadnoeuropskim standardima: plemenito rodoslovlje, pravilna građa, prepoznatljivi kas i spretnost na turnirima. Takve su osobine bile beskorisne u Rusiji. Ruski se uzgoj konja stoljećima vrtio oko predanosti, izdržljivosti, smjelosti i blage ćudi. Ljepota i elegancija nisu bili na cijeni sve dok u 19. stoljeću nisu uzgojili Orlovoga kasača - omiljenog konja aristokracije.
Ruska izreka govori da su konji odraz svojih vlasnika. Ali što to zaista znači? Unatoč neupadljivoj pojavi, snažni su i srčani, pitomi i nimalo zahtjevni. Da su nevjerojatno motivirani, to ne moramo ni spominjati. Vrijedi li to i za ruski narod? Na primjer, što znamo o Jakutima iz tajge ili o Tuvancima s Altaja? Serija nas vodi u najzabačenije krajeve Rusije kako bismo upoznali nevjerojatne muškarce i žene te vidjeli kako žive. Oni će nam pružiti uvid u višestoljetnu povijest koja ih povezuje s njihovim voljenim konjima.
Na put prema šumama sjeverne Rusije krećemo iz kulturnog i političkog centra Moskve. Iz hladnih, jalovih uzvisina Kavkaza odlazimo prema plodnim ravnicama središnje Rusije te nastavljamo dalje na istok, u beskonačne, snijegom prekrivene stepe sibirske tajge usred zime. Odande se okrećemo natrag prema zapadu i ledenom Norveškome moru te na kraju stižemo u Sankt Peterburg - metropolu na obalama Baltičkoga mora. Lutanje ovim jedinstvenim krajolicima pomoći će nam da shvatimo koliko je zapravo blizak odnos između čovjeka, konja i prirode.
Pobliže ćemo se pozabaviti i najnovijim trendovima u uzgoju sportskih konja, kao i stoljetnom simbiozom čovjeka i zvijeri u područjima istočne Rusije koja su pod snažnim azijskim utjecajem.
Na tom ćemo putu rasvijetliti neke od najvažnijih zgoda iz ruske epske povijesti te prikazati uzbudljive i dirljive uvide u to kako Rusi žive danas. Slika predsjednika Putina na konju o ovoj zemlji govori onoliko koliko i priča o jakutskim ponijima kojima su se koristili u najtežim uvjetima i temperaturama daleko ispod nule ili Haute École Aleksandra Nevzorova u Sankt Peterburgu, koji je možda najprogresivniji i najnježniji konjički centar na svijetu.
Dokumentarist Thorolf Lipp otkriva nam tajnu jedinstvene veze između naroda Tuve i Baškirije i njihovih konja. Na putu nailazi na drevne tradicije Skita, Mongola i Turaka kada je riječ o uzgoju konja i konjskim utrkama. Unatoč obilju prirodnih resursa, ljudi u Baškiriji ovise o svojim konjima. Dvije će nam različite civilizacije pokazati pravo značenje timskog rada.

TRAJANJE: 43 min

Slike

Konji RusijeKonji RusijeKonji RusijeKonji RusijeKonji RusijeKonji RusijeKonji RusijeKonji Rusije

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Human: The World Within (2021)

    image
    Diverse personal stories from around the world reveal how lives, passions and goals are facilitated by the human body's various complex systems; narrator Jad...
  • Horizon (1964)

    image
    British documentary series that covers a variety of subjects in science and philosophy.
  • Moć Sunčevog sistema (2010)

    image
    In this spellbinding series Professor Brian Cox visits the most extreme locations on Earth to explain how the laws of physics carved natural wonders across the...
  • Razotkrivanje Šekspira (2012)

    image
    ‚‚Razotkrivanje Šekspira“ je serija u kojoj je ideja da poznati glumci u ulozi naratora, uz pomoć brojnih stručnjaka i umetnika, predstave značajne segmente...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.