poster

Oko magazin

Oko magazin (2015)

informativni | Srbija

Ocena korisnika: 1/10

SADRžAJ

Da li istorija naroda koja je počela bar 1317. može da nestane u jednoj vojnoj akciji? Da li je iza Srba u Hrvatskoj ostalo nešto ruševina, kulturnih spomenika i ništa više? Koje će biti ključne poruke komemoracije u Novom Sadu i proslave u Kninu?
Nekadašnji ambasador Srbije u Republici Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin rekao je, u jednom intervjuu da će Srbi u Hrvatskoj doživeti sudbinu Maja i Asteka - da će iza njih ostati nešto ruševina, kulturnih spomenika i ništa više. Da li je to zaista tako? Šta srpska država mora da uradi da se to ne bi desilo?
Srbi na prostoru današnje Hrvatske žive vekovima; 1317. podigli su manastir Krupu, 1350. manastir Krku, postoje zapisi da je još u 16. veku slepi srpski vojnik u Splitu pevao o Kraljević Marku "a narod okupljen oko njega pevao je s njim".
Da li svi ti vekovi mogu da se izbrišu jednom vojnom akcijom, da li plan koji je na Brionima napravio Franjo Tuđman može da izbriše čitavu jednu istoriju i čitav jedan narod?
Kakvi su danas odnosi Srbije i Hrvatske; da li je "znakovito" što oni postaju kritični svakog jula i avgusta, kako danas govori hrvatski ambasador u Beogradu i šta će biti ključne poruke komemoracije u Novom Sadu i proslave u Kninu?
Gosti specijalne emisije Oko:
Dušan Ivanić, profesor emeritus Filološkog fakulteta u Beogradu, književni teoretičar
Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, potpredsednik Srpske napredne stranke
Milan Gulić, istoričar
Autor emisije: Gorislav Papić

Slike

Oko magazinOko magazinOko magazinOko magazinOko magazinOko magazinOko magazin

Recenzije


Pregled od robica
srijeda, 03. avgust 2022. 11:11
Spojleri napred Pokaži mi
Oluja je 10000 samo je 1,svega vrijedna
Lajkuj recenziju
0 komentara

PREPORUKE
  • Osmi dan

    image
  • BBC World News America (2007)

    image
    In-depth reports on the major international and US news of the day with Katty Kay.
  • Reporters

    image
    An in-depth report by our senior reporters and team of correspondents from around the world.
  • Vesti

    image
    Saznajte prvi, u svakom trenutku tokom celog dana... Tim novinara i snimatelja iz cele Srbije... Domaće, svetske, poslednje...VESTI
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.