Nova serija francuske producentske kuće CC&C, Izabele Klark i Danijela Kostela, autora istorijsko-dokumentarne serije "Apokalipsa - Drugi svetski rat" koja je prikazana u više od 165 zemalja, i serije "Apokalipsa - Hitler", koju su History Makers nagradili priznanjem za Najbolju arhivsku dokumentarnu seriju (Njujork, 2012)
Za potrebe serije prikupljen je video-materijal i fotografije iz kolekcija pedeset javnih i privatnih arhiva, različitih zemalja: Francuske, SAD, Nemačke, Velike Britanije, Kanade, Australije, Austrije, Rusije, Srbije, Belgije, Holandije, Italije, Mađarske, Slovačke i Jermenije. Kuriozitet projekta predstavljaju i arhivski snimci tadašnjih vladara koji u velikoj meri dočaravaju kako njihov politički stav i interes, tako i karakter.
Prikupljeni arhivski materijal je, specijalnom kompjuterskom tehnikom, obojen tako da su dešavanja u Prvom svetskom ratu prikazana u koloru, što u velikoj meri savremenom gledaocu ukida stogodišnju vremensku distancu i događaje iz Velikog rata čini mnogo bližim i razumljivijim. Sve nijanse boja proveravao je spacijalni tim stručnjaka u katalozima velikih evropskih muzeja.
U pet epizoda prikazani su događaji na različitim frontovima, dočaran je svetski karakter rata, prikazan je i svakodnevni život van i na linijama fronta, rad žena u fabrikama, ranjenici, zatvorenici, mrtvi, pobednici i gubitnici. Priča o dešavanjima u Velikom ratu je prikazana kroz lični, ljudski pogled na rat, na način na koji su ga videli "obični" ljudi. Zahvaljujući brojnim pismima, dnevnicima i knjigama napisanim tokom rata, oživljene su uspomene i sećanja mnogih aktera, što gledaocima pruža priliku da bolje razumeju i osete šta je tačno tadašnji svet dovelo do "apokalipse" te 1914. godine.
Autori pokušavaju da daju odgovore na neka od ključnih pitanja: Da li se žrtva celog jednog naraštaja mogla izbeći? Kako je uopšte došlo do tako okrutnog sukoba dalekosežnih posledica? Kako su borci i civili uopšte uspeli da izdrže tu četvorogodišnju torturu?

Bilo je na kanalima:

Tring History  National Geographic  National Geographic HD  HTV3  RTS1  RTS2  HTV2  HTV1  

PREPORUKE
  • Vijetnamski rat (2017)

    image
    Desetodijelni dokumentarac Kena Burnsa i Lynna Novicka priča je o jednom od najznačajnijih i najkotroverznijih događaja u američkoj povijesti. Ovaj serijal...
  • Nacističke megastrukture (2013)

    image
    U težnji ka vladavini svetom, nacisti su napravili neku od najvećih i najubojitijih vojnih oprema i zlokobnijih tehnologija u istoriji.
  • Neispričana istorija Sjedinjenih Američkih Država (2012)

    image
    Ova fascinantna dokumentarna serija pokriva posljednjih 60 godina američke povijesti, usredotočujući se na dramatične događaje o kojima se ne zna mnogo iz...
  • Najvažniji dogadjaji Drugog svetskog rata, prikazani u boji (2019)

    image
    Od napada na Pearl Harbor do Dana D, ključni događaji Drugoga svjetskog rata oživljavaju u ovoj uzbudljivoj dokumentarnoj seriji koja nam donosi snimke u boji.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.