poster

Bijeg iz zone 14

Deadlocked: Escape from Zone 14 (1995)

akcija | SAD, Kanada
Režiser: Graeme Campbell

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u zemlji
Ocena: 5.0/10

SADRžAJ

Znanstveno-fantastični triler o bjeguncima iz zatvora budućnosti čiji kažnjenici u paru nose ogrlice ispunjene eksplozivom. San Jose, Kalifornija. Bliska budućnost. Računalni genij Tony Archer (Esai Morales) provaljuje u ured svog bivšeg poslodavca, multimilijunaša Jacka Claremonta (Stephen McHattie) koji ga je prevario za 15 tisuća dolara. Međutim, pripadnici osiguranja hvataju Tonyja i predaju ga Claremontu. No, ubivši jednog od svojih čuvara, beskrupulozni mu bogataš namjesti umorstvo, te ga ucijeni sljedećim prijedlogom: pomoći će mu osloboditi se optužbe ako u zatvoru "Playland" pronađe Claremontovu bivšu suradnicu Allie (Nia Peeples) koja ga je opljačkala i od nje dozna gdje je ukradeni novac. Međutim, zatvor "Playland" je najnovija državna kaznionica u kojoj zatvorenici nose u paru posebne ogrlice ispunjene plastičnim eksplozivom. Ako se isuviše udalje jedni od drugih, ogrlice eksplodiraju. Tony krene u potragu za Allie dok nad kaotičnom zatvorom nadzor preuzme psihotični Jeckel (Jon Cuthbert)"

Više nego solidni znanstveno-fantastični triler Deadlock iz 1991. redatelja Lewisa Teaguea s Rutgerom Hauerom i Mimi Rogers u ulogama zatvoreničkog para koji u zatvoru budućnosti nose ogrlice sa smrtonosnim eksplozivom ne bi li odustali od bijega, dobio je godinu dana kasnije svojevrsni nastavak. Svojevrsni, jer u napetom televizijskom filmu Deadlocked: Escape from Zone 14 nema ništa zajedničko s izvornikom, osim osnovne potke o nesvakidašnjoj kaznionici i njenim zatvorenicima na rubu smrti. Umjesto kinozvijezda, ovaj su put angažirana TV imena, pa tako središnji par koji bježi iz monstruoznog zatvora tumače Esai Morales (serijal Njujorški plavci) i Nia Peeples (Blues Brothers 2000), dobro poznati iz niza američkih televizijskih produkcija. Sam je film redateljsko djelo Kanađanina Graemea Campbella, dobitnika kanadske nacionalne nagrade Gemini (Deadly Betrayal: The Bruce Curtis Story) i u posljednje vrijeme veoma produtivnog neovisno je li riječ o kinonaslovima (Nico the Unicorn) ili o projektima za mali ekran (Unforgivable). Nesumnjivo iskusan kada se radi o televizijskim filmovima, Campbellov je triler atraktivan, uzbudljiv, iznimno dinamičan i iznenađujuće dobro odglumljen naslov pri čemu se glavnom glumcu i glumici pridružuje izvrsni Stephen McHattie (Life with Billy) u ulozi središnjeg negativca. U usporedbi s prethodnikom, film Deadlocked: Escape from Zone 14 nimalo ne pati od ponavljanja ili klišeiziranih rješenja, već djeluje poprilično domišljato ( npr. efektan prikaz sudnice budućnosti sa sucem na monitoru).

Kad bi većina televizijskih filmova u svom žanru bila poput trilera Deadlocked: Escape from Zone 14 polako bi se brisale granice između kino i TV filmova.
Film Graemea Campbella u produkcijskom je smislu iznadprosječan televizijski uradak poprilično nalik svojim velikoekranskim pandanima. Početni manjak proračunskih sredstava nadoknađen je umješnom režijom i furioznim ritmom, te veoma dobro odabranim glavnim interpretima.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Osvetnik (2018)

    image
    Kada bivši vojnik, danas plaćenik Džon Gold sazna za ubistvo svog najboljeg prijatelja, jedino što ima na umu jeste da po svaku cenu sazna šta se dogodilo. Ono...
  • Ubiti po viđenju (2018)

    image
    Nemilosrdni ekstremista Bazgaev, odgovoran za terorističke napade u kojima je poginulo na stotine civila, među njima i deca, planira nove akcije. Ali tu je grupa...
  • Tajni front Lov (2019)

    image
    Prema naređenju američkog predsednika, tim elitnih vojnika ide iza neprijateljskih linija kako bi svog zarobljenog vođu oslobodio od terorista.
  • Tajni front Smrt nacije (2020)

    image
    Organizacija Crne Maske koordinira akcijom kojom će opustošiti svet u narednih 36 sati.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.