Ocena: 7.2/10
Ocena korisnika: 10/10

SADRžAJ

Nakon skoro četrdeset godina odsustva Marina Abramović se vraća u mesto gde je rođena i odrasla, mesto koje je napustila ili kao da je iz njega još tada pobegla. Neobične okolnosti Marininog povratka Beogradu, nakon četiri decenije, putujuća retrospektivna izložba "Čistač" sa krajnjim odredištem u prestonici, bile su povod i inspiracija za nastanak filma "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca" reditelja i scenariste Borisa Miljkovića.
Život i rad Marine Abramović često su bile istaknute teme u gotovo svim medijima tokom protekle decenije, a tokom svog povratka kući Marina sa sobom, osim čitavog svog rada, donosi i kamion ukrcan osećanjima, sećanjima i povremenom gorčinom.
Prateći poslednje odredište retrospektivne izložbe "Čistač" reditelj i scenarista Boris Miljković ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-perfomansa.
"Povratak kući - Marini Abramović i njena deca" intimna je priča o životu jedne od najznačajnijih ličnosti savremene umetnosti. Film opisuje dileme koje su okupirale umetnicu tokom mladosti koju je provela u Beogradu, govori o ljubavnim izborima i posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.
Film je prvi put prikazan u okviru ovogodišnjeg, 26. Sarajevskog filmskog festivala, potom je uvršten i u programe ostalih istaknutih međunarodnih filmskih festivala od Jihlava u Češkoj, Mostra de Valensia u Španiji, Sao Paulo Mostre u Brazilu do Filmskog festivala u Varšavi, u Poljskoj.
Film je realizovala firma Akcija produkcija (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa LLC Abramovic. Direktor fotografije je Andreja Leko, montažer Nikola Purić, a kompozitor i dizajner zvuka Petar Antonović. Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, uz sponzorsko učešeće Raiffeisen banke i Merkator Idea.

Glumci
Scenarista:
Producent: Jovana Karaulić
TRAJANJE: 83 min

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Art And Craft (2014)

    image
    This remarkable documentary follows Mark Landis, one of the most prolific art forgers in US history, as he is exposed and must confront the legacy of his 30-year...
  • San (2014)

    image
    Film „San“ prikazuje kreativni proces više od 40 međunarodnih umetnika koji su učestvovali u pripremi večere sastavljene kao opera u 12 jela, sa gastronomskim...
  • Proslava (2007)

    image
    Ukoliko želite da saznate sve o kreatoru Iv San Loranu dokumentarac po nazivu “Proslava” bi mogao da vam da odgovore i približi kako izgleda modna scena iza...
  • Potraga za Gadafijevim milijardama (2020)

    image
    Duže od 40 godina, pukovnik Muamer Gadafi, kog su nazivali i “besni pas”, vladao je Libijom čvrstom rukom. Disidenti su ubijani, kritičari stavljani na muke,...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.