poster

Hrvatsko podmorje: DUBROVNIK

Hrvatsko podmorje (2005)

Documentary | Croatia
Director: Miro Andrić

Where to watch
Show not available in country

SEASON: 3

EPISODE: 1 - DUBROVNIK

SYNOPSIS

Autor Miro Andrić vodi nas na još šest bisera Jadrana i otkriva morski svijet koji ih okružuje. Dubrovnik, Korčula, Hvar, Pag, Lošinj i daleki Sveti Andrdija epizode su treće sezone Hrvatskog podmorja. Kao i u prethodnih 12 epizoda i ovih šest isprepleću bogatstvo kopna, povijesti, prirode s tajanstvenim ljepotama podmorskih špilja, potopljenih brodova i živog svijeta podmorja.
U svakoj epizodi vodimo vas na 5 najatraktivnijih podmorskih lokacija. U nekima su to strme litice, pješčana dna, potopljeni brodovi, špilje. Vodimo vas na lokacije na kojima malo tko ima priliku roniti - od podmorja dubrovačkih zidina do plićina oko Jabuke. U svakoj epizodi jedan zaron posvećujemo jednom zanimljivom staništu, neobičnoj grupi živih bića ili pak načinu života u moru. Bila nam je želja približiti gledatelju čaroban svijet raznih područja i karakteristične organizme koji tu žive. Na taj način želimo potaknuti gledatelje na samostalno otkrivanje i zaštitu ljepota koje nas okružuju.
Prva epizoda posvećena je Dubrovniku i njegovim otocima. Na jugu Lokrum, na zapadu Sveti Andrija i sjever s Elafitskim arhipelagom. Prepun nadmorskih zanimljivosti Dubrovnik i njegova okolica imaju prekrasno i zanimljivo podmorje. Na svetom Andriji zaranjamo na okomite litice ispod svjetionika prateći legendu o nesretnoj ljubavi. Na Elafitima špilje, kamene hridi, pješčana dna, jata riba... U samoj blizini Dubrovnika, na pola milje udaljenosti, kod Grebena otkrivamo potopljeni brod "Totono". Na njemu je bio neobičan teret - traktor. Sada leži na pješčanom dnu, kao da je svaki tren spreman za rad. Lokrumski vrtovi, legende, šetnice i zanimljivo Mrtvo more vode nas u neobičnu priču o sasvim običnim organizmima podmorja koje zovemo bodljikašima. A u njih ubrajamo trpove, zvjezdače i ježince - životinje zanimljivih prilagodbi i načina života. Za kraj vas vodimo u jedinstven i po prvi put zabilježen noćni svijet podmorja ispod dubrovačkih zidina. Ljetne igre Grada preselile su se u noćno podmorje, a u morskoj verziji "Novele od Stanca" uloge su pripale zubacu, lastavici, hobotnici i murini.
Stručni suradnici: prof. dr. Ivan Jardas, dr. sc. Leon Grubišić i mr. Petar Kružić
Asistent snimatelja: Blaž Andrić
Glavni ronilac: Dražen Ćurković

Photos

Hrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorje

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.