poster

Hrvatsko podmorje: SAVUDRIJA

Hrvatsko podmorje (2003)

Documentary | Croatia

Where to watch
Show not available in country

SEASON: 4

EPISODE: 1 - SAVUDRIJA

SYNOPSIS

Već dokazani recept u protekle tri sezone i 18 epizoda nastavljamo i u 4. sezoni. Okosnicu svake epizode čini tematska priča iz podmorja, znakovita za određenu lokaciju, bilo da se radi o vrstama koje pričaju svoje životne priče, bilo da se radi o moru koje otkriva svoja neobična svojstva kada ga se uspoređuje sa zrakom ili kopnom... I nadalje se isprepleću kopno i podmorje u elementima, povijesti, ljudima i biološkim raznolikostima. U svakoj epizodi donosimo 5 podmorskih lokacija bilo da se radi o olupini, špilji, litici ili kakvoj zanimljivoj tematskoj priči iz dubina koje su povezane s pričama s kopna. Time kopno dobiva svoj kontekst u podmorju, a podmorje svoje poveznice s kopnom.
Na samom smo sjeveru hrvatskog dijela Jadrana. Savudrija. To je ujedno i najzapadnija točka Hrvatske. Od te točke obilježene svjetionikom na istoku počinje Istra; mistična, prastara, prelijepa u krajolicima. No nas zanima tanka crta koju tvore Savudrija, Umag, Poreč, Vrsar, Limski kanal i Rovinj, jer iz tih mjesta bogatih poviješću, kulturom, bogatom baštinom krećemo u zarone.
Iako nekima plitko i muljevito podmorje zapadne obale Istre krije razne priče i jedno je od bogatijih vrstama. A vrste nastaju razmnožavanjem i upravo je to tematska priča iz podmorja. Kako to rade ribe, kako zavode lumbraci, crneji, martinke, kako se razmnožavaju puževi i tko radi gnijezda u podmorju?
Vodimo vas i na podmorske arheološke lokalitete, pa u Limski kanal, prastaro ušće nestale rijeke. Zaronit ćemo i na Banjolu i kod svjetionika Sv. Ivana gdje otkrivamo sike i špilje podmorja Istre.
Vodimo vas i na olupinu Barona Gautcha s pravom nazvanog hrvatski Titanic.

Photos

Hrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorjeHrvatsko podmorje

Reviews


No reviews

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.