U POTRAZI ZA IZGUBLJENIM LJUBAVIMA

Friday, 15 December 2017 15:08

Najzapaženiji film druge večeri Liburnia Film Festivala bio je dokumentarac Tatjane Božić “Ljubavna odiseja”.
“Dok smo bili u vezi uglavnom smo provodili vrijeme razgovarajući o svojoj vezi i pokušavajući je srediti. Kad smo je uspjeli srediti, više nismo znali o čemu bi razgovarali”, tako u filmu Tatjane Božić “Ljubavna odiseja” opisuje njihovu vezu Vjeran Pavlinić, danas već renomirani filmski montažer s kojim sam četiri godine dijelio mračne montažne sobe u podrumu zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Vjeran nije čovjek od puno riječi, ali kad nešto kaže podjednako je precizan kao i kad montira filmove pa je tako najbolje od svih sudionika ove neobične filmske odiseje opisao problem s kojim se suočila autorica filma – nesposobnost da ostvari kvalitetnu i dugotrajnu ljubavnu vezu. To je bio i motiv za film koji je sinoć odlično primljen u Ičićima, na drugoj službenoj večeri Liburnia Film Festivala, a upravo se vratio iz Sarajeva s posebnom nagradom žirija.
Riječ je o iznimno komunikativnom i duhovitom filmu koji će na LFF-u sigurno biti među favoritima za nagradu publike, a uz malo lobiranja produkcijskih kuća unutar kojih je nastao (tri nizozemske i hrvatski Factum) možda ne bi bio posve bez šansi ni za nominaciju za Oscara. Školovana u Moskvi i Londonu, Tatjana Božić domaćoj publici najpoznatija je po dokumentarcu “Circa oaza” u kojemu prikazuje specifičan istarski model suživota koji s vremena na vrijeme možete gledati na Klasik TV-u. Kasnije nismo imali često prilike čuti za nju, a ovaj film donekle otkriva i zašto, naime, sudeći po vrlo internacionalnoj postavi bivših frajera (3 Rusa, jedan Nijemac, jedan Britanac i jedan Hrvat, te aktualni Nizozemac) Tatjana je dobar dio života provela u inozemstvu, a sada se pojavila s neobično intimnim, razoružavajuće iskrenim, autoironičnim, ali istovremeno toplim i nježnim filmom o pokušajima ljubavi.
“Kad sam imala četiri godine, pored mene je prošao momak na biciklu i ja sam se istoga časa zaljubila”, tako početke svojih problema identificira te smiješta u najranije djetinjstvo, a kako ni gotovo četrdeset godina kasnije nije uspjela shvatiti što se to tada krivo spojilo, odlučuje krenuti u intimnu odiseju i kod onih koji je najbolje poznaju, bivših ljubavi, raspitati se što to s njom ne valja. Tako posjećuju svoju prvu veliku ljubav, ironičnog zajebanta Pavela s kojim je imala vrlo burnu vezu u osvit Perestrojke, a koja je završila naglo i za nju neobjašnjivo – Pavel je preko noći našao drugu Tatjanu s kojom i dan danas živi. Uslijedila su još dva ruska, ali ne tako upečatljiva ljubavnika, zatim jedan Nijemac koji je želio ležernu vezu u što se autorica nikako nije znala uklopiti pa je i on nestao. Englez Jacob bio je pokušaj promjene tipa muškarca, umjesto umjetničkih duša, uravnoteženi britanski birokrat, no ispostavilo se da njegova mama nije bila toliko oduševljena Tatjanom. Paralelno s potragom za greškama iz prošlosti, izbjegavajući svođenje filma na puki chick-lit, autorica nam gotovo u real-timeu prikazuje svoj najnoviji pokušaj ostvarivanja prave veze, one s djetetom i zajedničkim domaćinstvom, s Nizozemcem Rogierom, a koja je, usprkos obostranom trudu, spašavanju veze terapijom konjima, kupnjom kamp kućice ili selidbom u veću kuću, na kraju ipak završila razdvojenim životom. Treći pararalelni segment filma tematizira Tatjanin odnos s majkom i ocem, majčin utjecaj na njezine životne odluke, te konačno naglu smrt majke. Djevojčica koja je maštala o braku sa Zdravkom Čolićem gotovo pred našim očima sazrijeva i prisiljena je na važne životne odluke – to ovaj film čini svojevrsnim self-help projektom, za koji se možemo tek nadati kako je pomogao autorici, ali istovremeno sa sigurnošću ustvrditi da je inspirativan za svakog gledatelja.
Naime, iako je riječ o iznimno intimističkom filmu čiji je najvažniji i najteži dio upravo autoričino ogoljavanje pred kamerama, istovremeno imamo posla s vrlo ambiciozno koncipiranim, montažno zahtjevnim i slikovno bogatim ostvarenjem. Sretna je okolnost što je Božić studirala film pa je često imala kameru sa sobom i snimala mnogo toga, pomalo i bivše dečke, pa njezin dokumentarac obiluje autentičnim materijalima iz mladosti koji produbljuju i inteziviraju doživljaj. Ljubav, seks i smijeh – formula je koja dobro smiksana ne može omanuti, a u slučaju “Ljubavne odiseje”dobili smo i mnogo više od puke romantične komedije, rezultat je punokrvni dokumentarni blockbuster.
The post U POTRAZI ZA IZGUBLJENIM LJUBAVIMA appeared first on pazisnimase.com.

More

News provider

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.