poster

Hramovi tijela

CHRAMY TELA (2010)

Documentary | Czech Republic
Director: Ivan Pokorný

Where to watch
Show not available in country
Rating: 6.5/10

SYNOPSIS

Hramovi tijela vode gledatelja u nadrealni svijet međunarodnih prvenstava u bodibildingu i prikazuje češku scenu ovog sporta.

Živimo u vremenu u kojem je unapređivanje izgleda vježbanjem dobilo kultni status, fenomen koji se manifestira na pozitivne, zanimljive, ali i uznemirujuće načine.
Ovaj sveprisutni fenomen koji zahvaća oba spola, sve dobi i društvene klase predstavlja nečuvenu priliku za industrijsku eksploataciju. Za neke je to način motivacije, a za druge noćna mora. To može biti način na koji osoba određuje svoj status u društvu, no može postati i želja, san ili kult.
Običaj oblikovanja tijela dizanjem utega nastao je još u antici, no postao je službeni sport tek krajem 19. stoljeća. U početku su se ovim sportom bavili u Americi, no nakon Drugog svjetskog rata postao je popularan u Europi, a 1998. bodibilding je službeno priznat kao sport.
U skladu sa slikom svijeta koju nam serviraju mediji, pokušavamo se brinuti za naša tijela, oblikovati ih i mijenjati. No tanka je granica između interesa i opsesije, brige o zdravoj hrani i kompulzivnih dijeta, između dobre forme i bodibildinga, stereoida i plastičnih operacija. Nečije zdravlje i slika o sebi mogu se pretvoriti u sredstvo kojim se može upravljati poput poslovnoga projekta. Pobjednici u ovoj igri rijetki su, dok se broj žrtava konstantno povećava.
Za početak, Hramovi tijela vode gledatelje u nadrealan svijet međunarodnih natjecanja u bodibildingu, a zatim se fokusiraju na češku bodibilding scenu prateći njezina dva najuspješnija člana: Tomasa Buresa, Mr Universa 2006. i 2007. i Moniku Slosrovu, češku prvakinju u bodibildingu. Oboje su nam dopustili da uđemo u njihove osobne i sportske živote tijekom razdoblja od devet mjeseci.

Producer: Lukas Kaplan
RUNTIME: 71 min

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • Natalie Wood: What Remains Behind (2020)

    image
    Exploring Natalie Wood's life and career through the unique perspective of her daughter, Natasha Gregson Wagner, and others who knew her best.
  • The Scheme (2020)

    image
    The true story of basketball insider Christian Dawkins, who hustled the FBI in a scandal that threatened to take down the NCAA.
  • Everyone Stares: The Police Inside Out (2006)

    image
    Stewart Copeland, drummer for The Police, compiles his Super 8 footage for an intimate look at what it was like to be a member of one of the world's biggest rock...
  • Spitfire (2018)

    image
    In commemoration of the Royal Air Force's centenary, the history of the Spitfire airplane and the fighter pilots who helped win World War II's Battle of Britain...
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.