SADRžAJ

Drama. "Djeca raja" vrhunac su u karijeri jednog od malobrojnih velikih francuskih redatelja koji nisu izbjegli vrijeme okupacije - Marcela Carnéa, film koji je Francuska akademija 1979. proglasila najboljim francuskim zvučnim filmom, a čitatelji časopisa "Le Film français" 1994. s prenaglašenim domoljubljem čak najboljim svjetskim filmom u posljednjih pedeset godina.
Snimanje filma počelo je 1943., ali je prekinuto nakon savezničkog iskrcavanja na Siciliji i nastavljeno tek 1944. s dvije tisuće statista i u dekoru koji je rekonstruirao čitav Bulevar du Temple (popularno zvan Bulevar zločina) i koji je tajno radio stalni Carnéov scenograf Alexandre Trauner (jednako tako nije se smjelo znati da je glazbu pisao još jedan nepoćudni autor, inače vrlo popularni Joseph Kosma).
U prvom dijelu filma radnja se zbiva u Parizu 1828. na spomenutom bulevaru na kojem su smještena kazališta za pučku zabavu, ali gdje sve vrvi i ostalim vrstama zabavljača. Među njima je ljepotica Garance koja je vezana uz lošeg momka Lacenairea, no u nju se zaljube glumac Frédérick i pantomimičar Baptiste koji će je angažirati na kazališnim daskama gdje će ona zadiviti grofa de Mornaya.
U drugom dijelu "Djece raja" Marcela Carnéa, jednog od najcjenjenijih djela francuske kinematografije, radnja se nastavlja nakon što su prošle godine od ljubavnih intriga vezanih za lijepu Garance, koja se sada - iako udata za grofa de Mornaya - svake večeri dolazi diviti umijeću pantomimičara Baptistea, koji je u međuvremenu postao slavan, oženio se s Nathalie i postao otac malog dječaka. Grof pak misli da je Garance zaljubljena u glumca Frédéricka.
Iako će i u ovom dijelu ljubavne spletke biti pokretač radnje, suradnja Marcela Carnéa s velikim francuskim pjesnikom Jacquesom Prévertom i ovdje je rezultirala određenim nostalgičnim tonom, efektnim oživljavanjem jednog segmenta života iz prve polovice XIX. stoljeća, inzistiranjem na atmosferi, što je par Carné-Prévert dovelo u sam vrh jedne od najvažnijih tendencija u francuskoj kinematografiji tridesetih i četrdesetih godina - poetskog realizma.

Fotografije

Djeca rajaDjeca rajaDjeca rajaDjeca rajaDjeca rajaDjeca rajaDjeca raja

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Opklada (1971)

  image
  U seoskom mlinu, sa svega nekoliko radnika, živi stariji poslovođa sa mladom ženom. Ona ga napušta i odlazi u grad da traži šofera, koji je poslom svratio u selo,...
 • Endlich Gardasee! (2018)

  image
  After 40 years of marriage, Eva's grandma Lotti has had enough. She's seriously thinking about splitting up and moving out. Eva, hoping to prevent the geriatric...
 • Stvar srca (2006)

  image
  Jovana i Aleksa su mladi ljudi, povezani sudbinom od djetinjstva. Prisiljen da se presele iz područja na kojem su stoljećima živjeli njihovi preci, pokušavajući...
 • Od prijatelja do zaručnika (2019)

  image
  Kad se Ted zaruči sa srednjoškolskom nasilnicom te zamoli Jess, svoju najbolju prijateljicu iz djetinjstva, da isplanira njihovo vjenčanje, stvari se...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.