SADRŽAJ

Drama. "Djeca raja" vrhunac su u karijeri jednog od malobrojnih velikih francuskih redatelja koji nisu izbjegli vrijeme okupacije - Marcela Carnéa, film koji je Francuska akademija 1979. proglasila najboljim francuskim zvučnim filmom, a čitatelji časopisa "Le Film français" 1994. s prenaglašenim domoljubljem čak najboljim svjetskim filmom u posljednjih pedeset godina.
Snimanje filma počelo je 1943., ali je prekinuto nakon savezničkog iskrcavanja na Siciliji i nastavljeno tek 1944. s dvije tisuće statista i u dekoru koji je rekonstruirao čitav Bulevar du Temple (popularno zvan Bulevar zločina) i koji je tajno radio stalni Carnéov scenograf Alexandre Trauner (jednako tako nije se smjelo znati da je glazbu pisao još jedan nepoćudni autor, inače vrlo popularni Joseph Kosma).
U prvom dijelu filma radnja se zbiva u Parizu 1828. na spomenutom bulevaru na kojem su smještena kazališta za pučku zabavu, ali gdje sve vrvi i ostalim vrstama zabavljača. Među njima je ljepotica Garance koja je vezana uz lošeg momka Lacenairea, no u nju se zaljube glumac Frédérick i pantomimičar Baptiste koji će je angažirati na kazališnim daskama gdje će ona zadiviti grofa de Mornaya.
U drugom dijelu "Djece raja" Marcela Carnéa, jednog od najcjenjenijih djela francuske kinematografije, radnja se nastavlja nakon što su prošle godine od ljubavnih intriga vezanih za lijepu Garance, koja se sada - iako udata za grofa de Mornaya - svake večeri dolazi diviti umijeću pantomimičara Baptistea, koji je u međuvremenu postao slavan, oženio se s Nathalie i postao otac malog dječaka. Grof pak misli da je Garance zaljubljena u glumca Frédéricka.
Iako će i u ovom dijelu ljubavne spletke biti pokretač radnje, suradnja Marcela Carnéa s velikim francuskim pjesnikom Jacquesom Prévertom i ovdje je rezultirala određenim nostalgičnim tonom, efektnim oživljavanjem jednog segmenta života iz prve polovice XIX. stoljeća, inzistiranjem na atmosferi, što je par Carné-Prévert dovelo u sam vrh jedne od najvažnijih tendencija u francuskoj kinematografiji tridesetih i četrdesetih godina - poetskog realizma.

Fotografije

Djeca rajaDjeca rajaDjeca rajaDjeca rajaDjeca rajaDjeca raja

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Grimizno i crno (1983)

  danas
  image
  Ratna drama. Napeta priča koja se zbiva u Rimu za vrijeme Drugog svjetskog rata, temeljena na stvarnim osobama i događajima. Junak je filma monsinjor Hugh...
 • Virdžina (1991)

  danas
  image
  U zabiti i kršu Kninske krajine obitelji bez muškog potomstva smatrane su ukletima i osuđenima na propast. Da bi se spasile prokletstva, takve su obitelji jedno...
 • Djevojka (2018)

  danas
  image
  DJEVOJKA govori o 15-godišnjoj Lari koja želi postati balerina. Primljena je u vodeću baletnu školu i taj joj se san čini bliži nego ikad. Ali postoji jedan...
 • Oblaci nad Sils Marijom (2014)

  danas
  image
  Slavna i poznata glumica Maria Enders trebala bi ponovno glumiti u drami koja ju je davnih dana i proslavila, no s obzirom da je u 40-ima namijenjena joj je uloga...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.