Recenzije: Trgovački Putnik


Recenzirao/la johnnykola
utorak, 3. rujna 2019. 13:37
Spojleri prisutni Prikaži mi
Dobro je napukla zgrada u kojoj su živjeli Emad i Rana, glavni likovi u Oscarom pretprošle godine nagrađenom filmu Trgovački putnik za najbolji strani, režisera Farhadija. Napukla je zbog građevinskih radova u neposrednom komšiluku. Temelji su uzdrmani. U Teheranu u kojem se odvija radnja iracionalno se gradi, sve se rapidno mijenja. Nestaju zelene površine, kao i kod nas progutane željom za (navodnim?) prosperitetom. Ruše se paralelno i temelji porodičnih i međuljudskih odnosa općenito.

Mladi bračni par je prinuđen naći novi smještaj. Useljavaju u stan kolege amaterskog glumca s kojim glume u predstavi Smrt trgovačkog putnika Arthura Millera. No, ne znaju da je u stanu prije njih živjela prostitutka. Spletom nesretnih okolnosti jedne večeri do stana dolazi jedan od klijenata prostitutke i Ranu će zamijeniti za bivšu stanarku. On ju napada, a posljedice tog napada će promijeniti miran i sretan život mladog glumačkog para. Rana nastoji sve zaboraviti, dijelom zato što je i povrijeđena i ne sjeća se detalja napada, ali Emad je sve više vođen željom za osvetom i nastoji sklopiti cijelu sliku incidenta na osnovu pristupačnih mu i prikupljenih informacija.

Kao nastavnik iranskog jezika na početku filma Emad s učenicima diskutuje o romanu Krava Gholam-Hosseina Sa'edija. Jedan od učenika ga pita kako je moguće da se čovjek pretvori u kravu. Postepeno. – odgovorit će mu nastavnik. Na kraju romana Krava glavni lik poludjevši zbog gubitka voljene krave umire. Umire i trgovački putnik u predstavi Artura Milera, u kojoj glume Emad i Rana.

Emad zbog svoje želje za osvetom neće umrijeti iako će postepeno pucati sve više i više. Kako je prošao napadač na Ranu saznat ćete kad pogledate ovaj odličan film.
Lajkaj recenziju
0 komentara

PREPORUKE
  • Off the Rails (2017)

    image
    A married woman loses her memory after a train accident. As her memory starts to return, she thinks she might have had an affair with a missing man.
  • Kćerina obmana (2019)

    image
    Forced to give up her daughter for adoption when she's underage, Laura is thrilled to welcome her now adult daughter Bree back into her life. She quickly...
  • Najduži sati (2013)

    image
    Drama/triler o ocu koji se bori za život svoje kćeri dok se približava tornado Katrina. U New Orleansu baš pred udar tornada Nolan Hayes (P. Walker) sa svojom...
  • Ovisna o ljubavi (2014)

    image
    Uspješna poslovna žena Zoe Reynard (Sharon Leal) naizgled ima sve - savršenog supruga (Boris Kodjoe), dvoje krasne djece i zavidnu karijeru. Međutim, iako njezin...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.