poster

To je Orson Welles

This Is Orson Welles (2015)

dokumentarni | Francuska

Ocjena: 7.0/10

SADRŽAJ

Film Clare i Julije Kuperberg, snimljen u povodu stogodišnjice Wellesova rođenja, prikazuje život i rad ovog velikana filmske umjetnosti u posve novom svjetlu.
Filmski virtuoz dječjeg lica, Orson Welles, svojom je radio-dramom "Rat svjetova" izazvao paniku i uvjerio cijelu Ameriku da su Zemlju napali izvanzemaljci. Bile su mu samo 23 godine, a u svojoj 25. godini režirao je "Građanina Kanea". Britanski filmski institut dvaput ga je proglasio najvećim filmskim redateljem svih vremena.
Film preispituje uvriježeno mišljenje da je Wellesova karijera nakon sjajnih početaka i "Građanina Kanea" krenula silaznom putanjom te otkrivamo kako je Welles do kraja svog burnog života snimao intrigantne, duboko emotivne i tematski i stilski raznolike filmove. Prateći Wellesov razvoj od njegovih zaigranih početaka kao amaterskog redatelja ranih 1930-ih sve do kasnih majstorskih uradaka poput "Ponoćnih zvona", "Besmrtne priče" te "Istina i laži", ovaj dokumentarac donosi portret čovjeka i genija, gotovo šekspirijanskog lika, sa svim njegovim strahovima i sumnjama. Riječ je o izuzetno kompleksnom čovjeku, ali i redatelju kojeg je životni put vodio od Hollywooda do Europe.
Clara i Julia Kuperberg stekle su zavidnu reputaciju svojim dokumentarcima o filmskoj umjetnosti, a za ovu su prigodu razgovarale s nekima od najvećih imena u svijetu filma, među kojima su i William Friedkin, Peter Bogdanovich, Joseph McBride, Peter Cowie, Henry Jaglom, Tim Robbins, Peter Biskind i Michael Lindsay-Hogg.
Kroz arhivske snimke na kojima se sam pojavljuje i razgovore s njegovom djecom, imamo priliku upoznati Wellesa kao običnog čovjeka. Isječci iz njegovih najznačajnijih filmova poput "Građanina Kanea" i "Veličanstvenih Ambersonovih", kao i filmova u kojima se pojavljuje kao glumac te njegovih privatnih snimki daju nam potpunu sliku o Wellesu.

Fotografije

To je Orson WellesTo je Orson WellesTo je Orson WellesTo je Orson WellesTo je Orson WellesTo je Orson Welles

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Divlji Yellowstone: Vatra i led (2018)

  danas
  image
  Otkrijte kako životinje preživljaju ljeta i zime u Yellowstoneu. Yellowstone predstavlja poseban izazov za sve životinje koje pokušavaju živjeti u tom predjelu...
 • Divlji Japan: Japanski makaki (2014)

  danas
  image
  U snježnim planinama središnjeg Japana upoznat ćete Hira, mladog majmuna čiji šarm dovodi do neočekivanog prijateljstva. Pridružite se Hiru i njegovoj obitelji u...
 • 250 stepenika (2017)

  danas
  image
  Dokumentarni film o čuvenoj generaciji jugoslovenskih košarkaša, koja je osvojila svetsku titulu za mlade 1987. u Bormiju. Rađa, Đorđević, Savić i ostali ponovo...
 • Divlji otoci Europe (2016)

  danas
  image
  Duboko u Atlantiku, duž drevnih vrhova Azora, rađaju se novi otoci. Kako su džungle dospjele na otočje prije ljudi? Odgovor leži u pticama, koje su donijele...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.