SADRžAJ

Televizijski film "Tesla ili prilagođavanje anđela" nastao je po dramskom tekstu Stevana Pešića. Adaptaciju teksta za potrebe televizijskog medija načinio je reditelj filma Slobodan Ž. Jovanović.

Drama je zasnovana na istinitom intervjuu koji je na samom kraju devetnaestog veka Tesla dao američkom novinaru, za časopis "Besmrtnost" čiji je direktor bio Volt Vitmen, a urednik Emili Dikinson, možda dva najzvučnija pesnička imena Amerike. Realna radnja odvija se u Kolorado Springsu, ali zapravo se premešta, koristeći sva rediteljska i tehnička sredstva, sa jednog na drugo mesto, kuda Tesla "provodi" svoga sagovornika jednim "virtuelnim liftom", od nastanka sveta do trihiljadite godine. Teslin sagovornik biva mentalnim snagom genija sa kojim opšti, premeštan iz jedne virtualne stvarnosti u drugu, od nastanka sveta, preko Stare Grčke, Beograda našeg vremena, do duboko u budućnost gde se spajaju smisao istorije i smisao kosmosa u spoznaji "anđela na zemlji".

Novinar doživljava prosvetljenje na tom fantazmagoričnom putovanju, na kome se susreće sa Teslinim vizijama prošlosti i budućnosti.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Skriveno dijete (2021)

    image
    Gabriele Santoro živi u radničkoj četvrti Napulja i profesor je klavira. Jednog jutra, dok se brijao, pozvoni mu dostavljač, on otvori vrata i, prije nego što mu...
  • Nacionalno drvo (2009)

    image
    Kad je Rockova smreka izabrana kao stablo koje će se posaditi ispred Bijele kuće, on i njegov nevoljni otac kreću na uzbudljivo putovanje preko Amerike.
  • Sve boje života (2015)

    image
    Nakon što Ray odluči promijeniti spol i postati muškarac, Rayova majka, Maggie, mora se pomiriti sa njezinom/njegovom odlukom i pronaći Rayovog biološkog oca koji...
  • Iznenada (2016)

    image
    Karsten je u nevolji. Nakon zabave u njegovu stanu svi su otišli osim Anne. Razgovarali su, poljubili se, a onda je ona prestala disati. Otrčao je po pomoć, lupao...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.