SADRžAJ

Mračan i nasilan film za kog je Kišlovski 1988. godine dobio nagradu žirija u Kanu. Film se bavi problematikom ubistva i smrtne kazne kroz priču glavnog junaka, dvadesetogodišnjeg Jaceka.
On je besperspektivni lutalica koji, bez ikakvog vidljivog motiva, brutalno ubija nepoznatog vozača taksija. Biva uhvaćen i osuđen na smrt. Za advokata mu je dodeljen mladi Pijotr Balicki, koji kroz svoje prvo vatreno krštenje preispituje i svoj cinični stav prema sudstvu i pravnom poretku uopšte.
Osim Kana film je osvojio i Evropsku filmsku nagradu na prvoj dodeli 1988. godine. Film je izazvao mnoge kontroverze da je pokrenuo zahtev za ukidanje smrtne kazne. Mnogi kritičari tvrde da se radi o izuzetnom remek delu evropske kinematografije obzirom na savršenost filmske celine u odnosu na prostor i vreme u kom se ona odvija. Uz socijalni komentar i motive kojima se film bavi, takođe je hvaljena i impresivna fotografija Slavomira Idzijaka, koji je koristio preko 600 različitih filtera da bi još naglasio mračan ton filma.
Kratki film o ubijanju, snimljen je kao segment Kšištofovog Dekaloga inspirisanog sa 10 biblijskih zapovesti, nastalog u produkciji poljske televizije.

Fotografije

Kratki film o ubijanjuKratki film o ubijanjuKratki film o ubijanjuKratki film o ubijanjuKratki film o ubijanju

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Život je kocka (2006)

    image
    Carol Carver (K. Basinger) naoko je uzorita supruga i majka, koja upravo radi na svom novom romanu. I dok je njezin suprug Tom (R. Liotta) uvjeren da Carol po...
  • Američka pastorala (2016)

    image
    Ewan McGregor debitira kao redatelj i tumači ulogu Seymoura Swedea Levova, legendarnog srednjoškolskog sportaša, sada uspješnog biznismena, oženjenog Dawn,...
  • Meduzina Misterija (2019)

    image
    Nakon što je pronašao zlatni kip Meduze u dubinama oceana, mladi ronilac misteriozno nestaje. Policijski detektivi otkrivaju prokletstvo koje okružuje artefakt i...
  • Prevarant (2018)

    image
    Priča o Barryju Minkowu, mladom karizmatičnom poslovnom čovjeku koji postaje bogati izvršni direktor laganjem, varanjem i krađom na putu do vrha.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.