SADRžAJ

Markantni Robert "Dutch" Holland (J. Stewart) pričuvni je poručnik američkog vojnog zrakoplovstva i daroviti igrač bejzbola koji tijekom proljeća marljivo trenira sa svojom momčadi St. Louis Cardinals, a pod brižnim okom trudne supruge Sally (J. Allyson). Dutch i Sally u braku su pet mjeseci, i oboje vjeruju da je pred njima miran život. No to će se promijeniti kad general Rusty Castle (J. Millican) Dutcha pozove da se na 21 mjesec ponovno aktivira u vojnoj službi. Dutchov je zadatak da pod zapovjedništvom generala Ennisa C. Hawkesa (F. Lovejoy) mlade pilote podučava borbenim vještinama koje bi mogle biti nužne u slučaju eskalacije hladnog rata. A kad ponovo odjene vojnu odoru, te kad se sa Sally preseli u vojnu bazu Carswell u Forth Worthu u Texasu, Dutch će unatoč supruginu protivljenju shvatiti da je vojna služba njegov životni poziv.
Godine 1956. nominirana za Oscara za najbolji scenarij, akcijska drama glasovitog Anthonyja Manna (Gola mamuza, Čovjek sa Zapada, Winchester 73, El Cid), majstora u kreiranju povijesnih spektakala te izuzetno vješto režiranih i psihološki iznijansiranih vesterna, nadahnuta je istinitom pričom o legendarnom igraču bejzbola Tedu Williamsu iz momčadi Boston Red Soxa. Williams je ujedno bio i pilot američkih vojnih snaga s iskustvom stečenim u Drugom svjetskom ratu, koji je u zenitu sportske karijere unovačen za rat u Koreji, čime je okončana njegovo igranje bejzbola. Izvrsno režiran film Anthonyja Manna, snimljen prema scenariju Beirnea Laya Jr.-a, dvaput za Oscara nominiranog potpisnika predloška za izvrsnu ratnu dramu "Eskadrila u podne" Henryja Kinga, sentimentalno je i propagandistički intonirano ostvarenje koje obiluje za ono vrijeme vrlo atraktivnim prizorima zrakoplovnih vježbi i letova, koje odlikuje sjajna fotografija oskarovca Williama H. Danielsa (Ninotchka, Mačka na vrućem limenom krovu, Kako je osvojen Divlji zapad), te koje nose raspoloženi nastupi glumačke postave predvođene velikim Jamesom Stewartom (Vrtoglavica, Divan život, Prozor u dvorište), čestim Mannovim suradnikom i dobitnikom dvaju Oscara.

Fotografije

Strateška zračna obranaStrateška zračna obranaStrateška zračna obrana

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.