SADRžAJ

Stari su Esekeri voljeli slušati programe stranih radijskih postaja, Zagreb je već imao svoj radio, pa je i želja Osječana bila ista. Svoj radio prvi put su dobili u lipnju 1943. godine kada je osnovana Krugovalna postaja Osijek, koja je počela s redovitim emitiranjem 1. lipnja te godine. U nove prostore Radio stanica Osijek seli se 1946. gdje se nalazi i danas. Zlatne godine Radio Osijeka počele su osnivanjem nekoliko orkestara i audicijama za soliste. Za njihove koncerte iz velikog studija Radio Osijeka tražila se karta više.
U dokumentarnom filmu svojih početaka na Radio Osijeku prisjeća se Vera Svoboda koja je bila među prvim solisticama, a svoj doprinos razvoju radija dao je tada njezin budući suprug Julije Njikoš. Gotovo je nepoznato da je Branko Mihaljević u studiju Radio Osijeka napisao pjesmu za djecu "Zeko i potočić". Svoje prve ozbilnije glazbene korake na Radio Osijeku napravio je Antun Nikolić Tuca, tamburaški virtuoz, ali i rocker koji je zajedno s Krunoslavom Kićom Slabincem osnovao Dinamite. Otkrivamo kako je nastala "Plavuša".
Radio Osijek veliku je ulogu imao u Domovinskome ratu, pa je često bio meta. Donosimo prisjećanja svjedoka tog vremena. Tijekom osamdeset godina postojanja HRT Radio Osijek obilježile su mnoge slušane emisije, pa se prisjećamo i njih. No ono što je najvrednije u njegovoj povijest jesu ljudi, njih oko dvije i pol tisuće dalo je i daje svoj pečat programu omiljenog regionalnog radija.

Urednik: Melita Homa
Snimatelj: Dominik Glavaš

Fotografije

Radio su ljudiRadio su ljudiRadio su ljudiRadio su ljudiRadio su ljudiRadio su ljudiRadio su ljudiRadio su ljudi

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.