poster

Ugljik - neautorizirana biografija

Carbon: The Unauthorised Biography (2022)

dokumentarni | Kanada, Njemačka, Australija

Ocjena: 6.6/10
Ocjena korisnika: 10/10

SADRžAJ

S obzirom na to da svaki dan na vijestima slušamo o ugljiku, pomislili biste da sve znamo o njemu. Ali nije tako. Nismo u ratu s ugljikom - sazdani smo od njega! No paradoksalno je to što element koji je temelj života sada prijeti našem opstanku. Ovaj neobičan i kreativan dokumentarni film predstavlja element o kojem se najviše govori, ali ga se najmanje razumije. Glumica Sarah Snook daje glas Ugljiku koji pripovijeda o tome kako je rođen u vatrenom srcu zvijezde, kako je zapalio prvu iskru života i vodio evoluciju, kako hvata Sunčevu energiju u procesu fotosinteze, kako pogoni moderni svijet i održava osjetljivu ravnotežu atmosferskog omotača. Animator Bruce Alcock vizualno prati ugljikovo beskonačno putovanje, a glazba Jonathana Kawchuka naglašava divljenje i znatiželju. Svjetski poznati stručnjaci, kao što su astrofizičari Neil deGrasse Tyson i Tamara Davis, klimatolozi Katharine Hayhoe i Will Steffen, ekologinja šuma Suzanne Simard, inženjer materijala Mark Miodownik i povjesničar David Christian pripovijedaju nam tu kompleksnu priču s velikom jasnoćom i mnogo entuzijazma. Pridružujući se Ugljiku, koji nam se obraća u prvom licu, naši stručnjaci dočarat će nam vrijeme nastanka života na Zemlji, proces industrijskog razvoja te strahovito ratno nasilje koje se "hrani" fosilnim gorivom. Govore o dostignućima moderne industrije i dobu plastike te objašnjavaju kako je čovjek, iskorištavajući kemijsku prilagodljivost ugljika, izgradio današnji svijet. Ali sada, u razdoblju antropocena, kad puštamo goleme zalihe ugljika u atmosferu, otkrivamo njegovu mračnu stranu. On stvara, ali i uništava život. Kako će završiti čovjekova avantura s ugljikom - pomirenjem ili propašću? Upoznat ćemo novi naraštaj znanstvenika s područja izdvajanja i spremanja ugljikovog dioksida, čuvare šuma i poduzetnike koji se trude uspostaviti mir s ugljikom, nudeći mu skrovište. Priča o temeljnom elementu života pomoći će nam da shvatimo da on nije zlonamjerni razarač, nego moćni pomagač. Ugljik nije neprijatelj. Ugljik je život!

Fotografije

Ugljik - neautorizirana biografijaUgljik - neautorizirana biografijaUgljik - neautorizirana biografijaUgljik - neautorizirana biografijaUgljik - neautorizirana biografija

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.