poster

Norveški sinovi

Sønner av Norge (2011)

drama | Norveška, Švedska, Danska, Francuska
Redatelj: Jens Lien

Ocjena: 6.4/10

SADRžAJ

Božić 1978. godine malom će Nikolaju (Aring. Hoeg) ostati zauvijek u sjećanju. Te godine njegova obitelj, brižna majka Lone (S. Richter), pomalo neodgovorni otac Magnus (S. Nordin), mlađi brat Peter i on, posljednji put Božić slave zajedno i u ničim pomućenom veselju. Nakon što nedugo potom njegova majka pogine u prometnoj nesreći, otac će pasti u duboku depresiju s kojom se neće moći nositi. A kad otac ubrzo Petera povjeri na skrb rođacima, jer vjeruje da sam ne može skrbiti o dvojici sinova, 14-godišnji Nikolaj će shvatiti da je njegovo bezbrižno djetinjstvo završilo i da se počinje suočavati sa svijetom odraslih. Budući je Magnus još uvijek žestoki hipik te buntovan čovjek kao i pokojna supruga, on odluči i Nikolaja odgojiti u istom duhu. U traganju za vlastitim identitetom i prisiljen na ubrzano odrastanje, Nikolaj će uskoro otkriti punk te glavnog uzora pronaći u neobuzdanom Johnnyju Rottenu, frontmanu benda Sex Pistols. Kad se otac počne izvlačiti iz depresije, on će podržati sinovo buntovništvo praćeno odijevanjem u kožne jakne sa zakovicama. No zbivanja će početi izmicati nadzoru kad Nikolaj odluči utemeljiti punk-bend te kad ga otac povede u hipi-koloniju...

Fotografije

Norveški sinovi

Recenzije


Recenzirao/la Filip
srijeda, 3. svibnja 2023. 16:46
Vrlo uspjela humorna egzistencijalna drama, godine 2012. na festivalu u Göteborgu ovjenčana nagradom FIPRESCI te nagrađena na festivalima u Ghentu i Tallinnu, zasad je posljednji redateljski projekt darovitog norveškog producenta, scenarista i redatelja Jensa Liena ("Montana", "Jonny Vang"), zacijelo najpoznatijeg po fantastičnoj humornoj egzistencijalnoj drami "Dosadan čovjek" nagrađenoj na festivalima u Cannesu i Montréalu. Riječ je o slikovitom, energično režiranom, emotivnom i sugestivnom... (više)
Lajkaj recenziju
0 komentara

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.