poster

Čuvari Krajine

Čuvari Krajine

Nachrichten | Bosnien und Herzegowina

Wo zu sehen
Show in Land nicht verfügbar

Dokumentarni serijal "Čuvari Krajine" ima za cilj predstaviti bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Srba sa područja Like i Dalmacije, njihovu istorijsku ukorijenjenost u ovim krajevima, ali i sve ono sa čim se malobrojno povratničko stanovništvo danas suočava.
Imajući u vidu složenost burnih istorijskih procesa, Srbi iz ličkih i dalmatinskih sela i gradova oduvijek su bili čuvari nacionalnog identiteta, a na istorijskoj pozornici prisutni su više od deset vijekova. Na Prvom splitskom saboru, održanom 925. godine, pominju se Srbi kao stanovnici dalmatinskog zaleđa. U 14. vijeku podignuta su tri najznačajnija i najzapadnija srpska manastira - Krupa (1317), Krka (1345) i Dragović (1395). Velika imena srpske istorije, duhovnosti i umjetnosti potiču upravo iz ovih krajeva, a dovoljno je pomenuti samo neka od njih: Stojan Јanković, Vuk Mandušić, Simo Matavulj, Vladan Desnica, Nikodim Milaš, Stefan Knežević, Nikola Tesla... Područja Like i Sjeverne Dalmacije bila su vijekovima naseljena većinskim pravoslavnim stanovništvom, dok su posljednja ratna dešavanja uticala na to da su danas većinski u samo nekoliko lokalnih zajednica.
Sve ovo dovoljan je razlog da se ovim krajevima, kao i stanovništvu koje ih danas nastanjuje, posveti medijska pažnja kakvu i zaslužuju, sa željom da se ne zaborave ljudi i krajevi koji su u mnogome obogatili srpsko nacionalno i duhovno biće.

EMPFEHLUNG
  • Tagesschau (1952)

    image
    „Hier ist das erste deutsche Fernsehen mit der Tagesschau.“Älteste Nachrichtensendung und älteste Sendung im deutschen Fernsehen überhaupt. Eine erste Testsendung...
  • Street Signs

    image
    One hour into Europe’s equity session, Street Signs provides price discovery, the street’s view and a link to the business stories trending online and on social....
  • Panoramabilder (1992)

    image
    Live-Bilder aus der Alpenregion mit aktuellen Wetter- und Tourismus-Informationen sowie Veranstaltungstipps.
  • Euronews Now

    image
    The host presents the latest news stories, current events and analyses pertaining to social, political and environmental issues in Europe.
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.