poster

Čovek i kamen: Plavi tok

Čovek i kamen (2019)

dokumentarni | Srbija

OPIS

Kamen je najlepši dar prirode. Ima zadatu formu i uvek se lepo osećamo kada je kamen oko nas.
Čovek se sa kamenom rađa, živi, umire i ponovo rađa prkoseći vremenu nepomirljivom znaku prolaznosti. Ovako počinje serijal Čovek i kamen sa dvanaest epizoda kroz koje će Vas, sa zanimljivim pričama o kamenu, voditi autor Dragan Milovanović.
Plavi tok je majdan koji se nalazi između Požege i Kosjerića i meni je posebno drag jer sam na ovom prostoru radio doktorsku distertaciju proučavajući petrologiju stena Drinskog paleozoika.
U ovom majdanu se vadi stena pod komercijalnim nazivom mermer Plavog toka. Stena je sivo plave boje, dobro se polira i oblikuje zbog čega se često koristi za oblaganje i popločavanje ali i za skulpture.
Plato ispred i oko biblioteke grada Beograda popločan je sa mermerom Plavog toka. Veliki broj enterijera, zidova i stepeništa starih zgrada i kuća i nekih novih objekata obložen je ovim kamenom. Malo je poznat podatak da se tokom eksploatacijie iskoristi samo petina izvađenog kamena.
Prilikom boravka u Veroni na svetskom sajmu kamena ove, 2019 godine, video sam i skulpure izrađene od mermera Plavog Toka.
Autor: Dragan Milovanović

Slike

Čovek i kamen: Plavi tokČovek i kamen: Plavi tokČovek i kamen: Plavi tokČovek i kamen: Plavi tokČovek i kamen: Plavi tokČovek i kamen: Plavi tokČovek i kamen: Plavi tokČovek i kamen: Plavi tokČovek i kamen: Plavi tok

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Prirodna čuda Zemlje (2015)

    image
    Spektakularna serija veliča Zemljina prirodna čuda i otkriva dramatične i nevjerojatne živote ljudi... Zemlja obiluje prelijepim prizorima i na svakom kontinentu...
  • Jorkširski veterinar (2015)

    image
    Članovi tima u Skeldaleu doista su strastveni ljubitelji životinja. Njihova klijentela rijetko ima zdravstveno osiguranje, no dobrobit životinja uvijek dolazi na...
  • Police Interceptors (2008)

    image
    Documentary series following the police intercept teams of Great Britain.
  • Uhvaćeni na djelu (2007)

    image
    Serija "Uhvaćeni na djelu" prikazuje neke od najzanimljivijih trenutaka iz života divljih životinja koje su snimili sretni amateri i profesionalci. Izazvat će vam...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.