SEZONA: 2

EPIZODA: 8

OPIS

Je li opsesija negativna emocija u umjetnosti? Ili možda upravo suprotno? U ovoj ćemo epizodi to pokušati dokučiti istražujući opsesije različitih umjetnika, kao i poveznice između opsesije i stvaranja.
Započet ćemo sa Jacques-Louisom Davidom, umjetnikom opsjednutim klasičnom prošlošću, grčko-rimskim svijetom. Zbog toga ćemo se zaputiti na parišku Likovnu akademiju, gdje ćemo, uz pomoć studenata, reproducirati neke od njegovih najpoznatijih slika.
Još jedan opsesivni umjetnik bio je Claude Monet. Poput svakog dobrog impresionista bio je opsjednut svjetlošću. Posjetit ćemo njegov dom u Givernyju i japansko jezerce koje je ispunio lopočima za svoju posljednju i najopsežniju seriju slika.
Na brodu Pequod razgovaramo s ilustratorom Joséom Ramónom Sánchezom, koji se, u dobi od 80 godina, osmjelio jednu od svojih dječačkih opsesija pretočiti u strip - roman "Moby Dick" Hermana Melvillea.
Čut ćemo i priču o opsesiji koju je slikar Oskar Kokoschka gajio prema Almi Mahler, udovici skladatelja Gustava Mahlera, i svemu što je u životu činio zbog te neuzvraćene strasti.
Rekonstruirat ćemo i prizor iz filma Alfreda Hitchcocka "Vrtoglavica" (1958.), čija je glavna tema opsesija muškarca ženom za koju vjeruje da je obuzeta duhom pretka. To je sjajan primjer koji pokazuje da opsesija može biti lijepa koliko i zlokobna.
Na kraju ćemo otputovati u Cap de Creus kako bismo posjetili Pla de Tudelu, stjenovit krajolik u kojemu je Salvador Dalí naslikao jedno od svojih najpoznatijih djela, "Velikog masturbatora", koje ima vrlo osobno značenje.
Opsesije, vrlo često, svijet mogu pretvoriti u mnogo kreativnije mjesto.

Slike

Ovo je umjetnost: OpsesijaOvo je umjetnost: OpsesijaOvo je umjetnost: OpsesijaOvo je umjetnost: OpsesijaOvo je umjetnost: OpsesijaOvo je umjetnost: OpsesijaOvo je umjetnost: OpsesijaOvo je umjetnost: Opsesija

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Upozorili smo vas (2012)

    image
    Serijal 'Upozorili smo vas' predstavlja 20 nevjerojatnih laičkih pothvata i eks­perimenata koje šira javnost može pogledati na internetu. Svaka epizoda prika­zuje...
  • NASA-ini neobjašnjeni dosjei (2012)

    image
    Nepoznati leteći objekti snimljeni NASA-inim kamerama, piloti koji su vlastitim očima primjetili tajanstvena svjetla, neobične sjene na Marsu - sve su to fenomeni...
  • Teslin narod (2018)

    image
    Dokumentarni film "Teslin narod", reditelja Željka Mirkovića otkriva do sada neotkrivene priče o čuvenim Srbima u Americi, njihovom doprinosu razvoju čovječanstva...
  • Nemogući projekti (2017)

    image
    Project Impossible is an original series that follows a new generation of epic engineering projects that were considered unthinkable just a few years ago. Each...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.