SEZONA: 1

EPIZODA: 3

OPIS

Strah je paralizirajući osjećaj koji nas može odvući u ponor. Stoga ćemo se, u ovoj epizodi, zaključati u sobu straha i pokušati srušiti njezine zidove uz pomoć umjetnika koji su znali kako se umjetnošću boriti protiv straha.
Počet ćemo sa Sergejem Rahmanjinovim, sjajnim ruskim skladateljem koji je, hipnozom uspjevši pobijediti panični strah od neuspjeha, skladao glasoviti Drugi klavirski koncert.
Doznat ćemo kako je pogled postimpresionističkoga slikara Paula Cézannea otkrivao njegove strahove te kako je pronašao utočište u slikarstvu, otkrivši nove metode likovnog izražavanja. Saznat ćemo i kako je drugi francuski slikar, André Masson, osmislio slikarsku tehniku, slikajući pijeskom, kako bi otjerao demone koji su ga proganjali nakon sudjelovanja u Prvom svjetskom ratu.
Franz Kafka, pisac koji je najbolje znao dočarati svakodnevnu tjeskobu i strah, najviše se bojao oca i svoj je strah pokušao nadvladati pismom. Učinit ćemo i ono što je činio William Turner. Taj se veliki slikar romantizma privezao za jarbol broda za vrijeme snažne oluje kako bi iz prve ruke vidio boje i svjetlo podivljale prirode od koje je strahovao, istodobno joj se diveći.
Vratiti ćemo se u 1816. kako bismo doznali što se dogodilo u Villi Diodati, u Švicarskoj. Oklada koja je ondje pala na kraju je iznjedrila dvije sjajne priče strave u književnosti: Frankensteina i Vampira.
Naposljetku ćemo protumačiti veličanstvene posmrtne marševe Frédérica Chopina, koji se strahovito bojao da ne bude živ pokopan, i otkriti kako je egipatska civilizacija odagnala strah od smrti uz pomoć boga Anubisa.

Slike

Ovo je umjetnost: StrahOvo je umjetnost: StrahOvo je umjetnost: StrahOvo je umjetnost: StrahOvo je umjetnost: StrahOvo je umjetnost: StrahOvo je umjetnost: StrahOvo je umjetnost: Strah

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Čuda Sunčeva sustava (2010)

    image
    In this spellbinding series Professor Brian Cox visits the most extreme locations on Earth to explain how the laws of physics carved natural wonders across the...
  • Shark Week (1987)

    image
    Documentary following sharks and shark attacks.
  • NASA-ini neobjašnjeni dosjei (2012)

    image
    Nepoznati leteći objekti snimljeni NASA-inim kamerama, piloti koji su vlastitim očima primjetili tajanstvena svjetla, neobične sjene na Marsu - sve su to fenomeni...
  • Neimenovani projekt obitelji Irwin (2018)

    image
    Obitelj Irvin nastavlja istraživanje Stevea Irwina. Obitelj Irwin, Terry, Bindi i Robert, odaju počast ostavštini Stevea Irwina putem svog rada u golemom...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.