EPIZODA: Dvije škole

OPIS

Jedan od slikovitih i bolnih apsurda današnje Bosne i Hercegovine je činjenica da su tačke gdje se nisu desile, ili nisu završene, potpune demografske promjene, i dalje neke od nabolnijih slika duboko podjeljenog društva. Strašna je poruka takvih gradova - Travnika, Stoca, Mostara, i drugih - da je spomenuto nezavršeno etničko čišćenje prepreka kakvom-takvom funkcionisanju ove ionako problematično ustrojene države. Mjesto da zbog sačuvane multietičnosti budu nekakvi svjetionici buduće Bosne i Hercegovine, ovi gradovi su upravo suprotno, neuralgične tačke podjela i mračni primjeri do čega je sve doveo Dejtonski sporazum koji je, ruku na srce, zaustavio rat ali je u mirnodopsko doba očekivano postao luđačka košulja koja guši i sputava civilizovan život u BiH. U takvoj simboličkoj ravni, dominantna je figurativnost pravog i na žalost autentičnog bosanskog kvazimoda, koji se naziva dvije škole pod jednim krovom.
„Dvije škole je dokumentarni film koji se bavi upravo ovakvim fenomenom dejtonske Bosne i Hercegovine. Priča je to o Travničkoj gimnaziji koja je poslije rata podjeljenja na Bošnjačku i Hrvatsku školu u jednoj zgradi, pod jednim krovom. Toplina još uvijek nacionalizmom nekontaminirane mladosti koja se sprema za Božićni turnir u fudbalu stalno se sudara sa činjenicom da se radi o nenormalnom kontekstu, gdje su djeca predodređena da budu ideološki markirani. Osim ako sami ne nađu nadprosječne individualne snage da se tome odupru, što je pomalo i utopijsko očekivanje.
Film „Dvije škole nastao je u produkciji Al Jazeera Balkan i jedan je od zapaženijih domaćih dokumentaraca koji je svojom angažovanošću skrenuo pažnju na svu tragičnost bosanskohercegovačkih podjela.

TRAJANJE: 52 min

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Senna (2010)

    image
    Obuhvaćajući njegove godine utrkivanja za „Formulu 1" od 1984. do njegove prerane smrti desetljeće poslije, SENNA istražuje život i djelo trostrukoga svjetskog...
  • Diego Maradona (2019)

    image
    Dana 5. 7.1984. godine, Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji fudbalski genije svih...
  • Stvaranje zvučnih valova: Umjetnost filmskog zvuka (2019)

    image
    „Stvaranje zvučnih valova“ otkriva skrivenu snagu zvuka u kinu. Kroz filmske inserte, intervjue i stare snimke, film prikazuje povijest, utjecaj i stvaralački...
  • The Day the Dinosaurs Died (2017)

    image
    Investigates the greatest vanishing act in the history of our planet - the sudden disappearance of the dinosaurs 66 million years ago.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.