poster

Pustolovi moderne umjetnosti: Ponoć u Parizu 1939.-1945.

Les aventuriers de l’art moderne (2015)


Ocjena: 8.0/10
Ocjena korisnika: 1/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 6 - Midnight in Paris

OPIS

Godina je 1939. Izbija Drugi svjetski rat. Robert Desnos, Louis Aragon i Paul Éluard odlaze na front. Dalí bježi u Ameriku, Breton u New York. Četrnaestog lipnja 1940. Nijemci ulaze u Pariz i kultura dolazi pod nacističku diktaturu. Većina slikara i pisaca se prilagođava, neki surađuju, neki pružaju otpor.
Razvojačeni Desnos se vraća u Pariz. Preživljava prodajući crteže novinama Aujourd'hui i, u najvećoj tajnosti, informacije dobivene u novinama prenosi pokretu otpora.
Picasso je ostao u Parizu gdje nastavlja raditi. Zatvorio je vrata svima onima koji se, kao Vlaminck i Derain, druže s okupatorom.
Chaïm Soutine bježi u slobodnu zonu jer ga traže zato što je Židov, apatrid i "degenerirani umjetnik".
Umjetnici se sastaju u Saint-Germain-des-Présu, u kavani Flore. Ondje se mogu zateći Simone de Beauvoir i Jean-Paul Sartre koji stvara pokret otpora, no nikako mu ne uspijeva pridobiti Gidea i Malrauxa.
Pjesnik René Char postaje zapovjednik tajne vojske.
U studenom 1942. Francuska je sasvim okupirana. Louis Aragon i Elsa Triolet objavljuju u tajnim časopisima, baš kao i Paul Éluard čiji su primjerci pjesme Sloboda bačeni iz aviona iznad Francuske 1942.
Pariz, 27. svibnja 1943. Spaljuju se djela Picassa, Kleea, Soutinea i drugih. Soutine je teško bolestan i umire 9. kolovoza 1943.
Max Jacob je uhićen u veljači 1944. i umire u koncentracijskom logoru u Drancyju kraj Pariza 5. ožujka 1944. Malo prije toga uhićen je i deportiran Robert Desnos. Umire u logoru Terezin 8. lipnja 1945., mjesec dana prije svršetka Drugog svjetskog rata.

Slike

Pustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnosti

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.