poster

Pustolovi moderne umjetnosti: Čarobnjaci s Montparnassea 1920. - 1930.

Les aventuriers de l’art moderne (2015)


Ocjena: 7.3/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 4 - The Enchanters of Montparnasse

OPIS

Godina je 1919. U kavani Source André Breton i Philippe Soupault mrze rat iz kojeg su se vratili. Pišu Magnetska polja, prvo nadrealističko djelo. No i dalje prevladava dadaizam u čijem je stvaranju 1916. sudjelovao Tristan Tzara koji sjedi za stolom preko puta. Nadrealisti Louis Aragon i lijepa Nancy Cunard sudjeluju u poslijeratnim dadaističkim skandalima i na kraju se uspijevaju afirmirati. Svi se susreću u bistroima i Breton se nameće kao vođa.
Godine 1921. Kiki upoznaje američkog fotografa Mana Raya s kojim započinje strastvenu vezu. Od 1923. svi se sastaju u noćnom klubu Jockey. Ondje pjevaju Kiki i njezina prijateljica Thérèse, koja je prije bila u vezi s Robertom Desnosom. Taj pjesnik postaje glavni predstavnik pokreta. Nadrealisti istražuju podsvjesno i otkrivaju novi svijet.
Aragon, slikar Yves Tanguy i pjesnik Jacques Prévert zajedno useljavaju u kuću. Aragon ondje 1928. organizira slavlje u čast ruskog pjesnika Majakovskog i tad upoznaje Elsu Triolet, svoju buduću ženu.
Godine 1929. Man Ray se skrasio uz Lee Miller, a Kiki se zaljubila u Henrija Brocu. Picasso je rastrgan između dvije žene: svoje supruge Olge i svoje ljubavnice Marie-Thérèse Walter. Salvador Dalí stiže iz Španjolske pun ambicija i snima Andaluzijskog psa s Louisom Buñuelom. Nadrealisti su ga sasvim marginalizirali.
Europa se suočava s jačanjem fašizma. Politička razmimoilaženja osjećaju se i u redovima nadrealista.

Slike

Pustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnosti

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.