poster

Pustolovi moderne umjetnosti: Pariz svjetska prijestolnica 1916 - 1920

Les aventuriers de l’art moderne (2015)


Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocjena: 7.3/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 3 - Paris, Capital of the World

OPIS

Na Montparnasseu, strani umjetnici, koji su s istoka pobjegli ponajviše zbog antisemitizma, skapavaju od gladi. Neki od njih, poput Marca Chagalla, žive u la Ruche. Chaïm Soutine siromašniji je od svih. Lice mu zablista tek onda kad njegov prijatelj Modigliani, velikodušni talijanski slikar, otvori vrata kavane Rotonde. U Rotondei susreću Guillaumea Apollinairea, koji se ranjen vratio iz rata, Maxa Jacoba i mladog pjesnika Jeana Cocteaua. Ovaj posljednji sanja samo o jednom: spojiti Picassa i trupu Ballets russes Sergeja Djagiljeva. Uspijeva, i 18. svibnja 1917. u Chateletu kritika razapinje balet Parade. Pet tjedana poslije, na Montmartreu, Apollinaire je predstavio Tirezijine sise, podnaslovljene - nadrealistička drama. Tad je rođena riječ "nadrealizam" koja se proširila svijetom. To je vrijeme ljubavi. Apollinaire se oženio Jacquelineom koju je upoznao u bolnici, a Picasso mladom ruskom balerinom Olgom. Modigliani se zaljubio u lijepu Jeanne. Rat je taman završio. Apollinaire se žali da osjeća groznicu. Prijatelji su se brže-bolje sjatili oko njega. Umro je 9. studenog 1918. od španjolske gripe. Što se tiče Modiglianija, i on sve više kašlje. 24. četvrtog siječnja 1920. podlegao je tuberkuloznom meningitisu. Sljedeći dan se trudna Jeanne bacila kroz prozor. Od Montparnassea do Montmartrea, umjetnici, trgovci i modeli, svi su tugovali.

Slike

Pustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnostiPustolovi moderne umjetnosti

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.