Ocjena korisnika: 10/10

OPIS

Oko 30. godine nakon Krista Jeruzalem se spremao za proslavu pashe. Židovski povjesničar Josip Flavije piše da je tada u Jeruzalem došlo oko dva i pol milijuna Židova; brojka je vjerojatno pretjerana, ali Jeruzalem je tada bio pun Židova koji su došli iz svih zemalja - Partije, Babilona, Libije, Krete. Sigurno ih je nekoliko stotina tisuća došlo u Jeruzalem iz cijelog Sredozemlja i Bliskog istoka. Pored tog mnoštva ljudi u Jeruzalemu je bio i rimski prokurator Poncije Pilat. Predstavnik rimske vlasti stolovao je u Cezareji na Sredozemnom moru, ali u vrijeme pesaha, rimski je prokurator dolazio je u Jeruzalem kako bi pazio da se nitko ne pobuni protiv Rima. Prokurator se utvrdio u Herodovoj citadeli i sa sobom kao i obično doveo glavninu X. rimske legije. I kao da sav taj metež ljudi, životinja i rimskih vojnika i špijuna nije bio dovoljan, oko 30. godine po Kristu, u Jeruzalem je uoči Pesaha na magarcu ujahao Isus, Židov iz Galileje. To će pokrenuti niz događaja koji su ostavili golemi trag u povijesti. Što se događalo u Judeji uoči i u doba Kristove pasije? Kako je izgledala Judeja u to vrijeme? To su teme emeisije.
S povjesničarom dr. sc. Borisom Havelom u studiju razgovara urednik i voditelj Dario Špelić. O ovoj temi govore i pater Niko Bilić, profesor Svetog pisma na FFDI u Zagrebu, fra Darko Tepert profesor Svetog pisma na KBF u Zagrebu i dr. sc. Ivan Radman-Livaja viši kustos Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Producent: Vesna Čorak

Slike

Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)Treća povijest: Judeja u Kristovo doba (2. dio)

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Terra X (1982)

    image
    Terra X - Expedition into the unknown.
  • Robna kuća (2009)

    image
    Svojevrsna televizijska enciklopedija zajedničkog nasljeđa. Iznosi činjenice, urbane legende, mitove, fenomene, skrivene detalje. Serija prati prve doticaje...
  • Geniji (2015)

    image
    Documentaries about great American thinkers, and how their ideas have changed the world.
  • Tarih

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.