SEZONA: 1

EPIZODA: 1 - 1964.

OPIS

"Pamćenje je poput paučine: čvrsta, ubojita zamka. No jači udar vjetra i mijenjaju se sudionici, redoslijed pa čak i bit zbivanja. Osjet, miris, zvuk, lagani dodir, film ili pak fotografija ključevi su koji otvaraju vrata spremišta pamćenja. Večeras pokrećemo stroj za sjećanje kojim ćemo osloboditi ono pohranjeno, zaboravljeno pa ponovno otkriveno." (Lada Džidić)
Ove riječi s uvodne špice kojima počinje nova dokumentarno-filmska serija "Godine za pamćenje" autora Hrvoja Juvančića možda i najbolje opisuju o čemu se u seriji radi i koja joj je umjetnička težnja.
U seriji se kao suvremeni komentatori filmske arhive pojavljuju i brojni sudionici tih događaja, a uz uglavnom crno-bijele snimke, serija je obogaćena i brojnim grafičkim kolor materijalima iz tog razdoblja: razglednicama gradova, reklamama, markama i stripovima.
Prvi dio dokumentarne serije scenarista i redatelja Hrvoja Juvačića priča je o događajima iz 1964. godine. U prvoj epozodi vidjet ćete kako je počeo automobilski bum u Hrvatskoj i koji su bili najčešći kvarovi fiće, saznat ćete kako su žene nabavljale finije tkanine za šivanje haljina po krojevima iz Burde, tko je prvi ugradio srčani stimulator u ovom dijelu Europe i zašto su neki ljud stavljali lažne antene na krovove zgrada.

Slike

Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Nacističke megagrađevine (2013)

  danas
  image
  Tim stručnjaka putuje od Arktičkog kruga do juga Italije, od logora smrti u Poljskoj do Hitlerova mobilnog stožera u vlaku, i otkriva nacistički svijet koji je...
 • Pronaći Bigfoota (2011)

  danas
  image
  Matt Moneymaker, founder of the Bigfoot Field Researchers Organisation (B.F.R.O.), and a team of the B.F.R.O.'s top investigators travel North America and the...
 • Smrtonosni ulov (2005)

  danas
  image
  'Smrtonosni ulov' vodi nas duboko u svijet Beringova mora – dok pratimo sedam brodova i njihove posade kroz najbrutalnije ribolovne sezone na planetu – na...
 • Nevjerojatni dr. Pol (2011)

  danas
  image
  Dr. Jan Pol i njegova žena Diane vode uspješnu veterinarsku kliniku smještenu na selo središnjeg Michigana. Dr. Pol lokalna je legenda zbog svog staromodnog i...
TOP LISTE

Prijavi se

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.