poster

Velike svjetske rijeke: Zambezi

Earth's Great Rivers II (2022)

Režiser: Andrew Murray
BBC Earth | 6. 7. 2024. | 18:00

Ocjena: 8.8/10
Ocjena korisnika: 10/10

SEZONA: 2

EPIZODA: 1 - Zambezi

OPIS

Krenite na putovanje uzduž još triju rijeka iz skupine najspektakularnijih vodenih tokova na svijetu - Zambezija, Dunava i Yukona. Riječ je o pravim krvotocima našeg planeta koji prenose hranjive tvari, omogućuju život biljaka i životinja te hrane naše gradove.
U Europi, Dunav se proteže 2800 kilometara od Alpa do Crnog mora, vijuga kroz mnoge gradove, osigurava vodu za milijunima ljudi. Usto omogućuje život nevjerojatno raznolikim biljkama i životinjama, od ružičastog nesita do zagonetne i ugrožene jesetre. Otkrijte kako se nosi s godinama i godinama čovjekova djelovanja na prirodu. Yukon se u Sjevernoj Americi može pohvaliti jednim od najduljih područja kojima redovito plivaju lososi. Upoznajte raskošno bogatstvo organizama kojima je ova velika zamrznuta rijeka dom, od mošusnog goveda do polarnih medvjeda. U Africi pratite Zambezi kroz Zambiju, Zimbabve i Mozambik. Na izvoru je riječ tek o plitkome potoku duboko u šumi, da bi se s vremenom širio i prerastao u grmljavinu Viktorijinih slapova, najveće vodene zavjese na svijetu. Usput ćete upoznati nilske konje, slonove, lavove i bivole koje privlače ove nemirne vode.
Pratite tok moćne rijeke Zambezi - najneukrotivije afričke rijeke! Poplavljuje beskonačne ravnice, pokreće seobu 30.000 gnuova, sela pretvara u otoke do kojih je moguće doći jedino čamcem. Obrušava se preko litica i stvara najveću vodenu zavjesu na svijetu - Viktorijine slapove. Buja i formira velike brzace, koji slonovima otežavaju dolazak na suprotnu obalu te probija duboke i opasne klance u kojima zagonetni "val Zambezija" nudi čudesno iskustvo riječnim surferima. Širi se i puni jedno od najvećih umjetnih jezera na svijetu, u kojem žive divovski krokodili i glasoviti afrički štekavac te teče kroz "izgubljene svjetove", neka od najboljih mjesta za promatranje afričkih životinja, gdje neobični "divlji gosti" zalaze i u kuće. Na kraju, kad se približi Indijskom oceanu, nepregledna delta Zambezija znanstvenicima na tom području ulijeva nadu u budućnost - pogled na legendarna krda slonova i bivola koji su nekoć tumarali ovim područjem, prije uništenja izazvanih građanskim ratom.

TRAJANJE: 59 min

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.