SEZONA: 1

EPIZODA: 3 - The Godfather: Jupiter

OPIS

Profesor Brian Cox nastavlja istraživati Sunčev sustav posjetom planetu koji u sjenu baca sve ostale - Jupiteru. Njegova golema veličina daje mu veliku moć kojom se koristio za manipulaciju drugim planetima - moć i za dobro i za loše koju posjeduje sve do danas. Jupiter nije samo najveći nego i najstariji planet Sunčeva sustava. I sam je bio svjedokom nastanka Sunca i otada je njegova silna gravitacija određivala sudbinu drugih svjetova. Ubrzo nakon njegova nastanka orbita mu se pomaknula prema unutra što ga je sve više približavalo Suncu. Kako se kretao, stvarao je kaos u dijelu svemira koji je postao asteroidni pojas, osiguravajući da se ovdje ne može formirati nijedan planet, osim malenog propalog planeta Cerera koji tu postoji i danas. Kako se nastavio kretati u unutarnji Sunčev sustav, Jupiter je svoju snagu upotrijebio da sirovine potrebne za stvaranje planeta baci prema Suncu, usporavajući tako rast Marsa, planeta koji je inače mogao narasti kao Zemlja. Doista, Jupiter bi izbrisao sve do jednog stjenovitog svijeta na svom putu prema Suncu da ga sudar s jednim drugim divom - Saturnom - nije vratio s ruba.
Velika Jupiterova masa osjeća se sve do danas. Njegova gravitacija muči njegov mjesec Ilju, stvarajući vulkanski najaktivnije tijelo Sunčeva sustava. A s pomoću silne kontrole koju ima preko pojasa asteroida, Jupiterov utjecaj seže sve do Zemlje gdje i dalje ima moć mijenjati tijek života na našem planetu. I gdje je, kako Brian Cox otkriva, možda čak stvorio uvjete da čovječanstvo naslijedi Zemlju.

Slike

PlanetiPlanetiPlanetiPlanetiPlanetiPlanetiPlaneti

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Spašavanje divljih životinja u Malaviju (2019)

    image
    Malawi is a small African country that has made a big push to protect its wildlife. Leading the effort is American veterinarian Dr. Amanda Salb and her colleagues...
  • Hod vijekova

    image
    "Hod vijekova" je emisija koja nas vraća u prošlost, te nas upoznaje sa porijeklom raznih običaja i sa tradicijom naroda na prostoru Bosne i Hercegovine.
  • Korea Travelogue

    image
    A trip to find the hidden secrets of Korea. A live on-the-scene documentary that captures stories of Korea.
  • Čudovišta u meni (2009)

    image
    Paraziti (grč. para = pored i sitos = hrana) su organizmi koji se hrane na račun drugog organizma (nazvanog domaćin) u toku dužeg vremenskog perioda. Kao...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.