poster

Veliki svjetionici Irske: Inženjerski pothvati

Great Lighthouses of Ireland (2018)

dokumentarni | Irska
Režiser: Frank Delaney

Ocjena korisnika: 3/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 2 - Feats of Engineering

OPIS

U drugoj epizodi otkrivamo kako je Irska postala vodeća svjetska sila u projektiranju svjetionika. Irski projektanti i graditelji svjetionika često rade u teškim uvjetima i na nepristupačnim lokacijama. Zahvaljujući velikoj snalažljivosti, postižu ono što se čini nemoguće. Tuskar Rock uz obalu grofovije Wexford opasan je greben koji je navodno prouzročio više brodoloma nego ijedna druga morska opasnost uz irsku obalu. Projektirao ga je u 19. stoljeću inženjer George Halpin, koji se smatra osnivačem irske svjetioničke službe. Svjetionik na Tuskaru i dalje radi, dva stoljeća nakon što je izgrađen. 1881. veliki atlantski valovi skinuli su svjetionik na grebenu Calf s njegovog postolja od lijevanog željeza. Nevjerojatno je da nitko od svjetioničara nije stradao. Bivši čuvari svjetionika Fastnet prepričavaju svoja iskustva života i rada u tornju, koji, bez obzira na visinu od 49 metara, strahoviti valovi katkad potpuno progutaju. Toranj je izgrađen od 2074 rukom klesana granitna bloka, precizno rezana da se savršeno poklapaju i podnesu najgore uvjete na Atlantiku. Svjetionik Kish je remek-djelo graditeljstva 20. stoljeća - teleskopskog oblika, s 30 metara visine, izgrađen je na pješčanoj obali.

Slike

Veliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici Irske

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.