SEZONA: 1

EPIZODA: 4

OPIS

Nagrada za Životno djelo Viktor Kovačić u 2017. godini dodijeljena je arhitektu Ante Rožiću. Arhitekt i urbanist Ante Rožić (1934.) jedan je od ključnih protagonista hrvatske arhitekture druge polovice 20. stoljeća, koji je svoj radni vijek proveo u Makarskoj, a najveći dio opusa ostvario u južnoj Dalmaciji. U duhu kritičkog regionalizma stvorio je arhitekturu pripadnosti biokovskom podneblju, a njegova "periferna" pozicija i duboka ukorijenjenost u lokalni kontekst doveli su ga do razvoja vlastitog arhitektonskog pristupa, koji je istodobno jasno povezan s internacionalnim kretanjima, ali i neopterećen konvencijama kasnog modernizma. Neke od ranih realizacija ostaju neopravdano nezabilježene u hrvatskoj arhitektonskoj historiografiji, poput projekta crkve u Podgori. Nakon toga Rožićeva iskoraka sa sakralnim projektom oblikovne senzualnosti na tragu južnoameričke moderne arhitekture uslijedio je niz zamijećenih radova u turističkim tipologijama i javnim zgradama. Među prvim važnijim realizacijama je hotel Maestral u Brelima, gdje je konfiguracija kultiviranog krajolika replicirana u "raumplanu" javnih etaža, a interijer brižljivo projektiran u duhu sinteze vizualnih umjetnosti, što će se nastaviti i u drugim projektima. Rožić je već na početku svojeg arhitektonskog djelovanja razvio metodu projektiranja koja izvire iz neposrednog, osobnog kontakta s mjestima na kojima je radio, čemu je bitno pridonijela činjenica da je poznavao "svaki kamen i svako stablo" na terenu. Radeći u ambijentima snažnih prirodnih obilježja poput Podbiokovlja i urbanih identiteta Makarske, koji su predstavljali eksperimentalni poligon turističkih tipologija 1960-ih i ranih 1970-ih, Rožićev rad usmjeren je prema nastojanjima da se definiraju odrednice "naše arhitekture" i kultivira autentičnost. Njegov opus važan je za razvoj arhitektonske kulture u Hrvatskoj, kao što je i bitno pridonio činjenici da je južna Dalmacija internacionalno relevantna regija arhitektonskog "mediteranskog modernizma".
Izbor realizacija: Hotel Maestral u Brelima (s Matijom Salajem i Julijem De Lucom, interijer Bernardo Bernardi 1965.), Župna crkva Uznesenja Marijina u Podgori (1968.), Turistički centar Brela (interijer Bernardo Bernardi 1969.), Hotel Berulia u Brelima (1971.), Hotel Meteor u Makarskoj (s Vjerom Laznibat, 1973.), Pošta u Makarskoj (1977.), Institut "Planina i more" u Makarskoj (1978.), Dom zdravlja u Makarskoj (1978.).
Scenaristice epizode: Ana Dana Beroš, Tamara Bjažić Klarin
Voditelj produkcije: Viktor Sarić

Slike

Čovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitekturaČovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitekturaČovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitekturaČovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitekturaČovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitekturaČovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitektura

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.