Ocjena: 8.3/10
Ocjena korisnika: 10/10

SEZONA: 27

EPIZODA: 3 - Clever Monkeys

OPIS

Majmuni su maštoviti, imaju dobro pamćenje i brzo uče. Oni međusobno komuniciraju, a njihova složena struktura društva ujedno je i sofisticirana i raznolika. Oni su rasprostranjeni gotovo jednako kao i ljudi, a studije su pokazale da majmuni imaju neke karakteristike kojima podsjećaju na nas. Tokejski makaki na Šri Lanki imaju vrlo složena pravila kad su u pitanju ljubav, društveni odnosi i status što upućuje na to da su često u stanju varati, lagati i stvarati tajne saveze. Kada majmuni kapucini u Brazilu beru orašaste plodove, oni ih ostave na suncu danima kako bi dozreli, a taj proces s vremena na vrijeme kontroliraju. Zatim ih odnose u 'postrojenja' u kojima ih drugi majmuni razbijaju nekom vrstom oruđa. To je najnapredniji način služenja nekom vrstom pomagala u životinjskom svijetu. Kapucini se također hrane školjkama te koriste ljekovito bilje kako bi se oslobodili nametnika i jedu ugljen zbog bolje probave. A što je s babunima? Oni imaju visoko razvijeni društveni sustav i slove kao najpametniji među majmunima, ali oni također pokazuju sve simptome stresa. Kroz proces podizanja mladunca vidimo da se sve što oni rade mora naučiti. Iako mladunac ima vlastite osjećaje i instinkte, on mora naučiti pravila svojega društva i kulture, baš kao što to uči ljudsko dijete. Postaje jasno da se neka obilježja ljudskog ponašanja mogu primijetiti i kod najjednostavnijih skupina majmuna. Jezik, ljubav, krivnju, zavist, velikodušnost i ljutnju - sve će te karakteristike majmuni pokazati u ovoj priči o njihovoj domišljatosti, vještini i snalažljivosti.

Slike

Prirodni svijetBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC Studios

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • NASA-ini neobjašnjeni dosjei (2012)

    image
    Nepoznati leteći objekti snimljeni NASA-inim kamerama, piloti koji su vlastitim očima primjetili tajanstvena svjetla, neobične sjene na Marsu - sve su to fenomeni...
  • Warship: Life at Sea (2018)

    image
    Revealing documentary series about the Royal Navy destroyer HMS Duncan, following life on board for her crew of two hundred and eighty.
  • Australski lovci na opal (2018)

    image
    The series follows crews of fearless opal miners on their mission to unearth a fortune in some of Australia's harshest and remote landscapes.
  • Gradnja na Aljaski (2012)

    image
    Što je sve potrebno da bi se izgradio funkcionalan dom na nezahvalnom terenu Aljaske?
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.