Povodom obeležavanja 150 godina postojanja Narodnog pozorišta, Kulturno-umetnički program Radio-televizije Srbije pripremio je dokumentarno-igrani serijal Narodno pozorište u 10 činova, koji će se emitovati od 21. novembra, svake srede na Drugom programu od 20 časova.

Kroz sudbine zanimljivih ličnosti iz bogate istorije Narodnog pozorišta ispričaćemo intrigantne i manje poznate priče o njegovim osnivačima, glumcima, operskim pevačima, baletskim igračima, piscima, upravnicima, rediteljima, scenografima, kostimografima, koreografima, scenskim majstorima ... Svaka od deset epizoda postavljena je u različitom ključu, drugačijeg dramaturškog i rediteljskog izraza, težeći da se u pristupu udalji od klasične i konvencionalne dokumentarno-igrane forme.

Deset činova - deset epizoda. Svaka drugačija, svaka na svoj način u drugom žanru, svaka da živi za sebe, a opet, kada stane pored druge, predstavlja interesantno televizijsko tumačenje istorije nacionalnog teatra. U mozaiku sačinjenom od medaljona iz istorije nacionalnog teatra, prepliće se realno i fiktivno, prošlost i sadašnjost, oživljavaju znamenite ličnosti, razgovara sa sadašnjim umetnicima i pozorišnim radnicima.

Kroz deset epizoda, publiku će voditi Narator (Nebojša Dugalić), svojevrsni istraživač koji teži da otkrije priče o događajima i ljudima koji čine duh Narodnog pozorišta.

Ovaj serijal nastao je kroz višemesečna temeljna istraživanja i pripreme, uz podršku Muzeja pozoršne umetnosti, Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, Arhiva Srbije, Jugoslovenske kinoteke, Filmskih novosti, Arhiva RTS, Muzikološkog instituta SANU. Snimanje je trajalo od decembra 2017. do jula 2018. godine, u serijalu je učestvovalo više od pedeset izvođača, kako glumaca koji su oživeli znamenite ličnosti koje su povezane sa istorijom Narodnog pozorišta, tako i umetnika čije se stvaralaštvo vezuje za nacionalno pozorište.

Bilo je na kanalima:

RTS Klasika  RTS1  RTS2  RTS SVET  

PREPORUKE
  • Djevojka na farmi (2018)

    image
    Cookbook author, food blogger and Midwest transplant Molly Yeh embraces her country life and makes dishes inspired by her Jewish and Chinese heritage -- with a...
  • Kako funkcionira svemir? (2010)

    image
    Koji su se uzbudljivi događaji zbili u prvoj sekundi poslije Velikog praska? Kako su nastali plinoviti divovi Jupiter i Saturn? Kakvi bi uvjeti i događaji mogli...
  • Fullscreen

    image
    Dokumentarni filmovi.
  • People and Power (2007)

    image
    Al Jazeera's weekly investigative documentary program that looks at the use and abuse of power.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.