Sir David Attenborough govori o životinjama koje su ga se osobito dojmile. U svakoj će epizodi predstaviti dvije različite životinje koje povezuje sličan hir evolucije.
Zašto su dvije malene životinje sa suprotnih krajeva svijeta uzdrmale znanstvenu zajednicu te dovele u pitanje ugled istaknutih znanstvenika? Zašto se zebre i leptiri šepire upadljivim uzorcima i bojama? Priroda je spiralno oblikovala narvalovu kljovu i puževu kućicu, ali koja je tome svrha?

David Attenborough je cijeli život posvetio dokumentiranju svijeta prirode. Susreo se s mnogo najneobičnijih stvorenja, ali neke od tih životinja i dalje u njemu bude nova pitanja. Na primjer, zašto zebra ima svoje karakteristične pruge ili zašto čudnovati kljunaš polaže jaja?

Svaka je epizoda posvećena istraživanju dvaju čuda prirode koja su na neki način slična ili povezana. Serija je snimana na lokacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu, a osobit pripovjedački dar sir Davida Attenborougha uklopljen je u prekrasne snimke životinja pa stoga ova serija nije nalik nijednoj do sada.

Jeste li znali?
Tijekom povijesti istraživači su pronalazili goleme spiralne predmete za koje je većina vjerovala da su rogovi jednoroga. Kako li su samo pogriješili! Naposljetku je otkriveno da je to ustvari gornji lijevi sjekutić mužjaka narvala.
Jarke boje na krilima leptira ne stvara pigment, nego minijaturne ljuske. One reflektiraju svjetlost na različite načine pa je mi vidimo kao plavu, zelenu, crvenu boju koje se prelijevaju i svojom nas ljepotom zadivljuju.

Bilo na kanalima:

HTV2  HTV3  

Sljedeće epizode:

Na kanalu trenutno nema dostupnog rasporeda
PREPORUKE
 • Trgovci automobilima (2003)

  utorak
  image
  Pridružite se iskusnom trgovcu automobilima Mikeu Breweru i vrhunskom mehaničaru Eddu Chini dok prolaze kroz automobilske avanture. Glavni zadatak serije Trgovci...
 • Kako se proizvode… (2001)

  utorak
  image
  Je li vas ikad zanimalo kako su stvari koje svakodnevno koristite napravljene? Pogledajte ovaj dokumentarac koji vam će vam otkriti sve djelove procesa stvaranja...
 • Muzejske tajne (2010)

  utorak
  image
  Muzeji su mjesta u kojima zemlje prikazuju čudesna blaga svoje prošlosti, često čudne i zanimljive podsjetnike poznatih događaja koji su oblikovali povijest. Iza...
 • Tabu u SAD-u (2013)

  utorak
  image
  Vrijeme je da zaronimo duboko u američki tabu. Svaka epizoda obrađuje novu temu (teme će biti inspirirane najgledanijim epizodama Tabua tijekom godine) te...
TOP LISTE

Prijavi se

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.