Sir David Attenborough govori o životinjama koje su ga se osobito dojmile. U svakoj će epizodi predstaviti dvije različite životinje koje povezuje sličan hir evolucije.
Zašto su dvije malene životinje sa suprotnih krajeva svijeta uzdrmale znanstvenu zajednicu te dovele u pitanje ugled istaknutih znanstvenika? Zašto se zebre i leptiri šepire upadljivim uzorcima i bojama? Priroda je spiralno oblikovala narvalovu kljovu i puževu kućicu, ali koja je tome svrha?
David Attenborough je cijeli život posvetio dokumentiranju svijeta prirode. Susreo se s mnogo najneobičnijih stvorenja, ali neke od tih životinja i dalje u njemu bude nova pitanja. Na primjer, zašto zebra ima svoje karakteristične pruge ili zašto čudnovati kljunaš polaže jaja?
Svaka je epizoda posvećena istraživanju dvaju čuda prirode koja su na neki način slična ili povezana. Serija je snimana na lokacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu, a osobit pripovjedački dar sir Davida Attenborougha uklopljen je u prekrasne snimke životinja pa stoga ova serija nije nalik nijednoj do sada.

Jeste li znali?
Tijekom povijesti istraživači su pronalazili goleme spiralne predmete za koje je većina vjerovala da su rogovi jednoroga. Kako li su samo pogriješili! Naposljetku je otkriveno da je to ustvari gornji lijevi sjekutić mužjaka narvala.
Jarke boje na krilima leptira ne stvara pigment, nego minijaturne ljuske. One reflektiraju svjetlost na različite načine pa je mi vidimo kao plavu, zelenu, crvenu boju koje se prelijevaju i svojom nas ljepotom zadivljuju.

Emitovanje na kanalima:

BBC Earth  

Bilo je na kanalima:

RTL Living  RTL Kockica  HTV3  HTV2  

Sljedeće epizode:

ponedjeljak
06:00
David Attenborough: Čuda prirode 1, ep. 5
8. 7. 2023.
06:00
David Attenborough: Čuda prirode 1, ep. 1
utorak, 11. juli 2023.
05:35
David Attenborough: Čuda prirode 1, ep. 2
četvrtak, 13. juli 2023.
05:35
David Attenborough: Čuda prirode 1, ep. 3
petak, 14. juli 2023.
05:35
David Attenborough: Čuda prirode 1, ep. 4
utorak, 18. juli 2023.
05:35
David Attenborough: Čuda prirode 1, ep. 5
PREPORUKE
 • Dešifrovana blaga (2013)

  image
  Nova forenzička nauka baca novo svjetlo na šest misterija iz antičkog svijeta, pomažući da se otkriju njihove tajne i tako se otkrije njihovo mjesto u istoriji....
 • Čovječanstvo: Priča o nama (2012)

  image
  Na jedinstvenoj planeti jedinstvena vrsta pravi svoje prve korake: početak čovječanstva. Ali to je svijet pun opasnosti. Prijeti mu izumiranje, a mi osmišljavamo...
 • WWII Documentary Films

  image
  Award-winning documentary films produced to enlighten future generations about the personal stories of the WWII generations.
 • Moravska Srbija

  image
  Kulturno-umetnički program premijerno počinje sa emitovanjem dokumentarnog serijala "Moravska Srbija". Svake srede, od 13. marta na Drugom programu, u terminu od...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.