Ocjena: 9.3/10
Ocjena korisnika: 9.6/10
(20 glasova)

Vrhunska historijska serijska produkcija u 30 nastavaka „Hazreti Omer“ opisuje život sejjida Omera ibn Hattaba, i prati njegov život od pastira, koji čuva kamile svoga oca, do jednog od najvećih vladara u historiji. U Mekki u 7. vijeku pojavljuje se posljednji Allahov Poslanik Muhammed (s.a.v.s.), i donosi Poruku koja mijenja tadašnju vjeru, običaje i ljude. Među tim ljudima je i Omer b. Hattab, kojeg Islam mijenja iz jednog od najvećih neprijatelja nove vjere, u jednog od najvećih njenih pomagača.

Omer b. Hattab, u društvu ostalih velikana, drugova Allahovog Poslanika (s.a.v.s.) poput Ali b. Ebu Taliba, Ebu Bekra es-Sidika, Osman b. Affana, objediniće Arapska plemena i pod zastavom Islama uspostaviti Imperiju vjere i pravde bez premca u čitavoj istoriji. Omer, svojim žestokim karakterom i nepokolebljivom vagom pravde, donosi smiraj u srca obespravljenih i prijatelja, a strah u srca nasilnika i neprijatelja.

U periodu kada Evropa pada u mračni Srednji vijek, uprava Omera b. Hattaba se širi u najveću Imperiju koju je svijet do tada upamtio gutajući Perziju i Bizantiju, mijenjajući tok naše istorije i budućnosti i zasjenjujući velike vojskovođe kojima se Zapad divi, poput Aleksandra Makedonskog i Julija Cezara.

Serija Hazreti Omer snimljena je u periodu od 2010. do 2012. u proizvodnji dvije televizijske kuće: MBC-a (Televizijski centar Srednjeg istoka) i Katarske televizije. Troškovi ove serije dostigli su cifru od rekordnih 40 miliona eura. Serija govori o životu drugog pravednog halife Omera ibn Hattaba, radijallahu anhu, od njegove mladosti do smrti, prikazuje razne događaje i bitke. Scenario je napisao palestinsko-jordanski scenarista Velid Sejf, a režiser je Sirijac Hatim Alijj, inače režiser mnogih serija iz povjesti Islama i islamskih ličnosti. Omera, radijallahu anhu, glumi Sirijac Samir Ismail, kojem je ovo prvo glumačko pojavljivanje.

Serija je snimljena u 30 epizoda, na arapskom jeziku a radi se na sinhronizaciji drugih 5 jezika. Snimanje je najvećim dijelom rađeno u Maroku. U projektu je bilo uključeno 30 hiljada ljudi. Prvo emitovanje u toku Ramazana 2012.godine praćeno je milionskim gledateljstvom širom svijeta.

Bilo je na kanalima:

RTV USK  FACE TV  Bir TV  NTV IC  O Kanal  MTV Igman  RTV Vogošća  TV Alfa  K3  TV1 Mreža  RTV HIT  RTVTK  

PREPORUKE
  • Viktorija (2016)

    image
    Ostvarivši najveću gledanost u Ujedinjenom Kraljevstvu kao nova dramska serija 2016. godine, i s već naručenom drugom sezonom, Viktorija autorice, scenaristice te...
  • Jadnici (2018)

    image
    U ovoj uzbudljivoj šestodijelnoj adaptaciji francuskog povijesnog romana Victora Hugoa sudjeluju brojne zvijezde, među kojima su Dominic West, David Oyelowo, Lily...
  • Mayday: Tajna crne kutije (2003)

    image
    Zrakoplovi se smatraju jednim od najsigurnijih vrsta prijevoza. Nesreće su rijetke, no ljudska pogreška i mehanički kvarovi obilježili su avijatičku povijest...
  • Asi (2007)

    image
    Snažna priča o ljubavi čije ostvarenje priječe utezi prošlosti. Zaslužuje epitet jedne od najboljih turskih serija. U priči o novoj aristokraciji, ljubavi prema...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.