Dokumentarni serijal "Čuvari Krajine" ima za cilj predstaviti bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Srba sa područja Like i Dalmacije, njihovu istorijsku ukorijenjenost u ovim krajevima, ali i sve ono sa čim se malobrojno povratničko stanovništvo danas suočava.
Imajući u vidu složenost burnih istorijskih procesa, Srbi iz ličkih i dalmatinskih sela i gradova oduvijek su bili čuvari nacionalnog identiteta, a na istorijskoj pozornici prisutni su više od deset vijekova. Na Prvom splitskom saboru, održanom 925. godine, pominju se Srbi kao stanovnici dalmatinskog zaleđa. U 14. vijeku podignuta su tri najznačajnija i najzapadnija srpska manastira - Krupa (1317), Krka (1345) i Dragović (1395). Velika imena srpske istorije, duhovnosti i umjetnosti potiču upravo iz ovih krajeva, a dovoljno je pomenuti samo neka od njih: Stojan Јanković, Vuk Mandušić, Simo Matavulj, Vladan Desnica, Nikodim Milaš, Stefan Knežević, Nikola Tesla... Područja Like i Sjeverne Dalmacije bila su vijekovima naseljena većinskim pravoslavnim stanovništvom, dok su posljednja ratna dešavanja uticala na to da su danas većinski u samo nekoliko lokalnih zajednica.
Sve ovo dovoljan je razlog da se ovim krajevima, kao i stanovništvu koje ih danas nastanjuje, posveti medijska pažnja kakvu i zaslužuju, sa željom da se ne zaborave ljudi i krajevi koji su u mnogome obogatili srpsko nacionalno i duhovno biće.

Emitovanje na kanalima:

TV Hram  RTRS  

Bilo je na kanalima:

RTRS PLUS  

Sljedeće epizode:

utorak
18:30
Čuvari Krajine
Danas
18:24
Čuvari Krajine, Prkosi
Danas
03:59
Čuvari Krajine, Prkosi ®
sutra
14:08
Čuvari Krajine, Prkosi ®
nedjelja
09:30
Čuvari Krajine
nedjelja
18:30
Čuvari Krajine
ponedjeljak
06:00
Čuvari Krajine
24. 4. 2024.
18:19
Čuvari Krajine, dokumentarni serijal
25. 4. 2024.
02:22
Čuvari Krajine, dokumentarni serijal ®
PREPORUKE
 • Prvi dnevnik SLO

  image
 • Quest Means Business (2009)

  image
  Richard Quest i njegov tim analiziraju činjenice i brojke iz poslovnog svijeta kako bi pomogli ljudima zaraditi novac i mudro ga potrošiti.
 • Vijesti u 7

  image
  U Vijestima u 7, Hayat TV-a našoj centralnoj informativnoj emisiji, informišemo javnost o najznačajnijim događajima iz zemlje, regije i svijeta. Svakodnevno...
 • RaiNews24

  image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.